Pellanet

Από 23 Απριλίου ως 25 Ιουνίου αιτήσεις για αντιχαλαζικά

Από τις 23 Απριλίου έως τις 25 Ιουνίου καλούνται να κάνουν αίτηση στήριξης μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες στο Μέτρο 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων» που καλύπτει δράσεις ενεργητικής προστασίας όπως αντιλαζικά δίχτυα, αντιπαγετικούς ανεμιστήρες και αντιβρόχινες μεμβράνες.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρόσκληση του μέτρου δημοσίευσε πρώτη στο περασμένη φύλλο της η Agrenda παρουσιάζοντας αναλυτικά όλες τις παραμέτρους.

Η βασική διαφορά µε τα αντίστοιχα προγράµµατα του παρελθόντος είναι ότι η επιδότηση από το 60% τώρα θα φτάνει έως το 80% για τους µεµονωµένους αγρότες και στο 100% για τα συλλογικά σχήµατα. Επίσης, ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 100.000 ευρώ, ενώ ανά συλλογικό σχήµα έως 1.000.000 ευρώ.

Το υποµέτρο 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άµβλυνση επιπτώσεων πιθανών φυσικών καταστροφών, αντίξοων κλιµατικών συνθηκών και καταστροφικών συµβάντων» µε συνολικό κονδύλι 12,5 εκατ. ευρώ αφορά τις εξής καλλιέργειες και καλυπτόµενες επενδύσεις:

α) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό, σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

β) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες µηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αµπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αµπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αµιγής.

γ) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αµπέλου

δ) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αµπέλου.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχοι του µέτρου θα είναι όσοι έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας (και δεν υπερβαίνουν τα 61 έτη), είναι ενεργοί γεωργοί, ασφαλιστικά και φορολογικά ενήµεροι.

Προτεραιότητα σε συλλογικές επενδύσεις προστασίας

Επίσης δικαιούχοι µπορούν να είναι νοµικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σύµφωνα µε το ισχύον εµπορικό δίκαιο και εµφανίζεται µε τη µορφή Οµόρρυθµης Εταιρείας (ΟΕ), Ετερόρρυθµης Εταιρείας (ΕΕ), Εταιρείας Περιορισµένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ανώνυµης Εταιρείας (ΑΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ).

Στην κατηγορία συλλογικών σχηµάτων συµπεριλαµβάνονται οι Οµάδες Παραγωγών. Σηµειώνεται πως η έγκριση στις αιτήσεις θα δοθεί κατόπιν µοριοδότησης (βάση το 40).

Να σηµειωθεί ότι προτεραιότητα θα έχουν συλλογικές επενδύσεις, νέοι αγρότες, περιοχές µε υψηλή συχνότητα καιρικών φαινοµένων καθώς και καλλιέργειες µε αξία παραγωγής άνω των 1.500 ευρώ ανά στρέµµα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέσω του Μέτρου 5 και υπομέτρου 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δημοσίευσαν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί.

Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, τις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις επόμενες περιπτώσεις:

α) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών,

β) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής.

γ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

δ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

Στόχος του Μέτρου είναι να προστατεύσει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας. Με αυτό τον τρόπο δύνανται οι αγρότες να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.

Το Μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου εγκαθίστανται συστήματα ενεργητικής προστασίας με περιορισμούς που αφορούν το είδος της καλλιέργειας και το ζημιογόνο αίτιο όπως αυτοί ορίζονται στην πρόσκληση.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 12.500.000€ και συγχρηματοδοτείται απολογιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000 ευρώ, ενώ ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών ανέρχεται έως 1.000.000 ευρώ.

Τέλος, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, η οποία γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει την 23/04/2018 και λήγει την 25/06/2018.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook