Pellanet

Αυξημένες οι αναφορές των καταναλωτών

Πιο διεκδικητικοί γίνονται οι Έλληνες καταναλωτές για τα δικαιώματά τους όσο περνούν τα χρόνια.
Οι αναφορές των καταναλωτών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ήταν αυξημένες κατά 43,4% το 2017 σε σχέση με το 2016 και 215% την τριετία 2013-2017, και στον "Συνήγορο του Καταναλωτή" ήταν αυξημένες 123% ανάμεσα στα έτη 2013-2017.

Στο μεταξύ και η εξωδικαστική επίλυση διαφορών κερδίζει έδαφος, καθώς τα αιτήματα διαμεσολάβησης προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή μεταξύ 2016 - 2017 ήταν της τάξεως του 28,2%, ενώ κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2013-2017, η αύξηση των αιτημάτων διαμεσολάβησης, ήταν της τάξεως, του 123%.

Αύριο 15 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας διοργανώνουν ενημερωτική δράση στα γραφεία τους. Στελέχη της Αρχής θα ενημέρωνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα διεκδικούν, παρέχοντάς τους και πληροφοριακό υλικό, το οποίο εξεδόθη για αυτό τον σκοπό με τίτλο "10 βασικά δικαιώματά σου".

«Ευκαιρία για ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή»

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και των δικαιωμάτων του και την ενδυνάμωση των ενεργειών και δράσεων ενημέρωσης για τη διεκδίκησή τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" εξασφαλίζει σε όλους την πρόσβαση σε γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς κανένα κόστος διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών τους, ενώ αν η διαφορά είναι διασυνοριακή, με προμηθευτή που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία, ο καταναλωτής έχει αρωγό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Ευχαριστούμε τους καταναλωτές που μας εμπιστεύονται όλο και περισσότερο αφού η αύξηση των αιτημάτων διαμεσολάβησης προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή μεταξύ 2016 - 2017 ήταν της τάξεως του 28,2% ενώ κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2013-2017, η αύξηση των αιτημάτων διαμεσολάβησης, ήταν της τάξεως, του 123%. Η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών κερδίζει συνεχώς έδαφος στη συνείδηση των καταναλωτών, αλλά και των προμηθευτών».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη, δήλωσε:

«Με αύξηση των αναφορών των καταναλωτών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή σε ποσοστό 43,4% το 2017 σε σχέση με το 2016 και 215% την τριετία 2013-2017, και στον "Συνήγορο του Καταναλωτή" σε ποσοστό 123% ανάμεσα στα έτη 2013-2017, μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και γνωρίζουν περισσότερα για τους μηχανισμούς εξωδικαστικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, εγχώριους και διασυνοριακούς, στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για αντικειμενική λύση στο πρόβλημά τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Την ίδια περίοδο, περίπου το 1/3 των Ευρωπαίων καταναλωτών αποφάσισε να μην αντιδράσει, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα κατά τις συναλλαγές του, αν και θεωρούσε ότι το παράπονό του ήταν δίκαιο και βάσιμο.
Το 2017, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας δώσαμε έμφαση στην ανάδειξη αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών κατά τις συναλλαγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων γενικότερα, ευαισθητοποιώντας σχετικά τους καταναλωτές, δώσαμε συμβουλές για την προστασία από διαδικτυακές απάτες και παραποιημένα προϊόντα, για παραπλανητικούς όρους σε πακέτα διακοπών μέσω διαδικτύου, ενημερώσαμε για τις παγίδες της περιαγωγής, αλλά και για τα δικαιώματα των επιβατών όταν ταξιδεύουν αεροπορικά ή με πλοίο. Παράλληλα, το 2017, επιλύσαμε συμβιβαστικά πάνω από 8 στις 10 διασυνοριακές καταναλωτικές διαφορές, με μέσο χρόνο επίλυσης τις 59 ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύσαμε το αίσθημα ασφάλειας τόσο των Ελλήνων καταναλωτών όταν συναλλάσσονται με προμηθευτές που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, αλλά εντός Ε.Ε., όσο και των ευρωπαίων καταναλωτών που συναλλάσσονται με ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Μάλιστα, το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή κατάφερε να επιλύσει την υπόθεση (ασφαλιστική διαφορά) με το μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο από ιδρύσεως του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ύψους 69.000 ευρώ), χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μερών. Θεωρούμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν δύναμη, αρκεί να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν, με απλές και ταχείες εξωδικαστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα το αποδεικνύουν. Αλλά και να επιβραβεύουν με την αγοραστική τους δύναμη τις καλές και πελατοκεντρικές πρακτικές, τις πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και τις εμπορικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους».

Το παγκόσμιο καταναλωτικό κίνημα διεκδικεί δικαιότερες ψηφιακές αγορές

Φέτος, το θέμα που έχει επιλέξει η Παγκόσμια Ομοσπονδία των καταναλωτικών οργανώσεων (Διεθνής Καταναλωτών) και συμμετέχει ως μέλος της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), στοχεύει στην δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού κόσμου προωθώντας την πρόσβαση σε δίκαιες και ασφαλείς υπηρεσίες διαδικτύου, μέτρα κατά των υποκλοπών και της απάτης και καλύτερη προστασία στο διαδίκτυο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, προς το παρόν, μόνο το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση στις ψηφιακές αγορές και τα μισά από τα άτομα με πρόσβαση στο διαδίκτυο επιλέγουν να μην πραγματοποιήσουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Σημαντικό παράγοντα της έλλειψης εμπιστοσύνης τους αποτελεί ο φόβος μην υποστούν απρόβλεπτες και αθέμιτες χρεώσεις από παράνομες και δόλιες υποκλοπές ή από καταχρηστικές, ασαφείς και πολύπλοκες επιχειρηματικές πρακτικές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι οργανώσεις των καταναλωτών εκτιμούν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι Aρχές να αναλάβουν δράση με στόχο να αποτρέψουν τις απάτες και οι εταιρίες να διαθέτουν σαφείς όρους και προϋποθέσεις, δίκαιη τιμολόγηση και καλές διαδικασίες αποζημίωσης.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook