Pellanet

Γιατί η ανάπτυξη κινδυνεύει και το 2017

Στο κόκκινο όλοι οι δείκτες της οικονομίας - Η κυβέρνηση δεν πληρώνει κανέναν, συγκεντρώνοντας τα χρήματα για να πληρώσει τους τόκους στους δανειστές το καλοκαίρι, προκαλώντας ύφεση

Βαθιά ύφεση και για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την κατανάλωση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. 


Η καθυστέρηση στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους κορυφώνει την αβεβαιότητα και παγώνει τις συναλλαγές, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης να διατηρεί ρευστά αποθεματικά πολλών δισ. ευρώ ώστε αν χρειαστεί να μπορεί να πληρώσει 7,5 δισ. τόκους στους δανειστές το καλοκαίρι χωρίς να πάρει χρηματοδότηση από τους εταίρους, προκαλεί ύφεση στην οικονομία.

Δραματική έκκληση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση απευθύνει για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ύφεση όλο το 2017. «Δεν είμαστε ακόμα σε τοίχο, πάντως η ΤτΕ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στο capital.gr. «Χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε γι' αυτό εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα» προσθέτει. Όπως σημειώνει «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά».

Η κατανάλωση μειώνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία συμβούλων λιανικών πωλήσεων IRI, η κατανάλωση μειώνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιανουάριο η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 10% και συγκεκριμένα αυτή των τροφίμων κατά 8,7%. Αυτός είναι ένας πολύ ανησυχητικός δείκτης για την οικονομία διότι τα τρόφιμα είναι βασικό στοιχείο της κατανάλωσης.

Η ίδια εταιρεία διαπιστώνει ότι πολλά νοικοκυριά διαθέτουν μόνο 20 ευρώ τον μήνα για σούπερ μάρκετ -ενώ πριν από την κρίση διέθεταν 100 και στη μέση της κρίσης 50 ευρώ- και ότι ο τζίρος τους φέτος θα μειωθεί κατά 500 με 600 εκατ., δηλαδή 3,6%.

Παράλληλα παρατηρείται αύξηση των τιμών των αγαθών που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ κατά 2,4% λόγω αύξησης των φόρων. Αυτά τα στοιχεία αρκούν και περισσεύουν για να αντιληφθεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κλείσει -όπως και το τελευταίο του 2016- με ύφεση. Και η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Αυτό το προβλέπει και η Citi, η οποία στη χθεσινή έκθεσή της αναφέρει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2017 από 1,1% σε 0,5% και επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουμε ύφεση. «Η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα όχι πριν το καλοκαίρι, όμως κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι των στόχων του προγράμματος διάσωσης», αναφέρει.

Το τι σημαίνει η επερχόμενη ύφεση το περιγράφει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 επιχειρήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Αττική, και θα χαθούν 34.000 θέσεις εργασίας.

«Για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4 %), μία ακόμη ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ και συμπληρώνει ότι οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% από αυτές αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 11% βελτίωση.

 

thema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου, 2017


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook