Pellanet

Με έμφαση στη ρίζα για ταχεία μεταφορά ασβεστίου και ανθεκτικότερο καρπό

«Επιµονή και πλάνο για τα πάντα» αποτελούν τις προϋποθέσεις για να επιτύχει ένας νέος παραγωγός θερµοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα εν έτει 2022, όπως εξηγεί στην Agrenda ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, παραγωγός κηπευτικών µε 60 στρέµµατα θερµοκήπια στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος πρωτοασχολήθηκε µε την αγροτική παραγωγή το 1995, αρχικά σε υπαίθριες καλλιέργειες, ενώ έφτιαξε το πρώτο του θερµοκήπιο το 1998 και δεν σταµάτησε ποτέ έκτοτε. Η τακτική που ακολούθησε ως αγρότης-επιχειρηµατίας ήταν η αξιοποίηση όλων των διαθέσιµων προγραµµάτων για την επέκτασή του, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρεί την παραγωγή του στα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ, ώστε να βγαίνει πάντα κερδισµένος.

Όπως τονίζει στην Agrenda, µπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει σε σχέση µε πριν κάποια χρόνια, ωστόσο ένας νέος παραγωγός µε πλάνο και επιµονή µπορεί να διεκδικήσει την επαγγελµατική του εδραίωση στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, µε το µειονέκτηµα ωστόσο του µεγαλύτερου χρόνου απόσβεσης. «Το 2000 κάναµε απόσβεση του κόστους κατασκευής ενός πλήρως εξοπλισµένου θερµοκηπίου εντός 1-2 ετών κατά µέσο όρο, ενώ µε τις συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο χρόνο και τις ανατιµήσεις στα υλικά κατασκευής είναι βέβαιο πως για 3-5 χρόνια ο παραγωγός θα έχει µπει προσωρινά µέσα. Αν έχεις ωστόσο σωστό σχεδιασµό και επενδύεις στην παραγωγή σου, δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά».

Το λίπασµα είναι επένδυση

Κάτω υπό αυτές τις νέες συνθήκες, η θερµοκηπιακή παραγωγή ανάγεται πλέον σε πραγµατική επιστήµη, επιβραβεύοντας κυρίως όσους προσέχουν τις λεπτοµέρειες και τις κλιµατικές ιδιοµορφίες του εκάστοτε τόπου. Στόχος είναι η παραγωγή και διάθεση ενός προϊόντος απαλλαγµένου από σηµάδια τροφοπενιών και φαινοµένων µικροκαρπίας που µπορεί να οφείλονται σε αβιοτικές καταπονήσεις. Ένα τέτοιο προϊόν-διαµάντι ανταµείβει τον παραγωγό µε τιµές που του επιτρέπουν να προβεί σε απόσβεση της επένδυσής του γρηγορότερα. Ταυτόχρονα, εγγυάται την πλήρη διάθεση της παραγωγής µε υψηλή ζήτηση τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην εξωτερική αγορά (έµποροι Βαλκανικών χωρών).

Στα θερµοκήπια του Θεόδωρου Μιχαλακόπουλου, οι στρεµµατικές αποδόσεις στην τοµάτα αγγίζουν πλέον τους 14-15 τόνους το στρέµµα, έναντι περίπου 10 τόνους όταν έκανε τα πρώτα του βήµατα στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες στα τέλη της δεκαετίας του 90’. Αυτή η σταδιακή αύξηση στις αποδόσεις συνοδεύεται από βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού κατά την τελευταία 5ετία, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία του µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Ξεκίνησα τις δοκιµές πριν από 5 περίπου χρόνια και χρησιµοποιώ τα προϊόντα της εταιρίας έκτοτε, καθώς παρατήρησα βελτίωση τόσο του µέσου µεγέθους καρπού όσο και της οµοιοµορφίας του, ενώ ο σχηµατισµός των µεσογονάτιων ήταν πλέον άριστος», επισηµαίνει ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος. «Χρησιµοποιώντας προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, συγκοµίζω γεµάτη ντοµάτα, µε ιδανικό µέγεθος και και βάρος στα 280 γραµµάρια».

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook