Pellanet

Εξαδάκτυλος: Θα αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα στα σχολεία

Στη μετάλλαξη Όμικρον, τους εμβολιασμούς αλλά και στο τι θα γίνει με τα σχολεία αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Να είμαστε ψύχραιμοι με τους αριθμούς, οι αριθμοί της Όμικρον θα είναι πολύ μεγάλοι, διότι μεταδίδεται ταχύτατα και να θυμόμαστε ότι αυτό το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα πάρει μήνες δηλαδή, θα πάρει εβδομάδες. Σήμερα θα ακούσουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, διαρκώς να φοράμε σωστά την μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή εκεί που προβλέπεται αλλά και εκεί που δεν προβλέπεται μία μάσκα τέτοια προστατεύει. Αν την φοράμε σωστά, η πιθανότητα να μολυνθούμε είναι 1%, εφόσον έρθουμε σε επαφή με κρούσμα, άρα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Να αποφύγουμε τους συνωστισμούς. Οι άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους παρακαλούμε νυχθημερόν από τον Μάιο να το κάνουν και διατηρούν την άποψή τους πέρα από την επιστήμη, να καταλάβουν ότι δεν είναι στο παρά πέντε, είναι στο και 10. Να πάνε να εμβολιαστούν διότι η Όμικρον αυτούς θα πλήξει κυρίως. Τα θύματα που ποσοστιαία θα είναι λιγότερα από την Δέλτα, θα προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα και αν τύχει και είναι πολλοί ταυτόχρονα εκεί θα δυσκολευτεί το σύστημα να τους περιθάλψει», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η προστασία υπάρχει ακόμα και με την πρώτη δόση, απάντησε ο κ. Εξαδάκτυλος, ερωτηθείς αν προλαβαίνουν το κύμα της Όμικρον οι ανεμβολίαστοι. «Είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσουν τώρα από το κάτσουν να περιμένουν το μήνυμα από το υπερπέραν που δεν τους ήρθε εδώ και 7 μήνες», σχολίασε.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος, είπε «δεν είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, δεν έχω καμία σιγουριά για το τι απόφαση θα λάβουμε το μεσημέρι. Το να υπάρχουν κάποιες προσθήκες σε όσα προβλέπονται να ισχύουν από Δευτέρα και αυτό μπορεί να το δούμε».

Σε σχέση με τα παιδιά και την Όμικρον, επεσήμανε πως την τελευταία εβδομάδα που εμφανίστηκε και άρχισε να επικρατεί η Όμικρον, ενώ τα παιδιά ανιχνεύονταν ως κρούσματα σε ποσοστό 25% των ημερησίων κρουσμάτων επί της Δέλτα, τώρα έχουν υποχωρήσει. Οι 18-44 έχουν ανέβει και αυτό οφείλεται στην επικράτηση της Όμικρον.

Τέλος και όσον αφορά στο θέμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι το μόνο που έχουν συζητήσει οι ειδικοί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών. «Εκκρεμούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι ο ιός έχει καινούρια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό άλλαξαν και τα πρωτόκολλα καραντίνας. Άρα τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αναθεωρηθούν. Η γενική αρχή και επιθυμία όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια