Pellanet

Κιλκίς: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τους διαδοχικούς σεισμούς στο Κιλκίς που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους.

Περισσότερες από 10 σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης. Η ισχυρότερη καταγράφηκε στις 06.24 και είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ ακολούθησε αμέσως μετά δόνηση 3,1R.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 00.13, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου. Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα, στις 00.16, δεύτερη δόνηση 3,8 Ρίχτερ και στις 00.19 τρίτος σεισμός, 3,3R.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Κιλκίς, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Γερ. Χουλιάρας: Είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα

Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς η ακολουθία των σεισμών που ξεκίνησε τα ξημερώματα είναι σε εξέλιξη.

«Η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως ασθενής. Είναι μικρά τα μεγέθη, με τον μεγαλύτερο να φθάνει τα 4,8 Ρίχτερ, οπότε θα κρατήσω επιφύλαξη για την εξέλιξη του φαινομένου, μέχρι να συγκεντρώσουμε και να καταγράψουμε περισσότερα στοιχεία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ευθ. Λέκκας: Είμαστε σε ετοιμότητα

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και

Προστασίας-, αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ' αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα» δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

«Από τις 00.13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης, γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον, διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες, και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Επιφυλακτικός ο Κ. Παπαζάχος

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτήν τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος για τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι 7 βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Μ. Σκορδίλης: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο σεισμός ήταν ο κύριος

Να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης προτού προβούμε

σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στην περιοχή του Κιλκίς ήταν ο κύριος, συνέστησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ερωτηθείς αν ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν ο κύριος, ο κ. Σκορδίλης απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό απόλυτα αυτήν τη στιγμή» και συνέστησε: «Να περιμένουμε λίγο -τουλάχιστον ένα 24ωρο- να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας».

«Αυτήν τη στιγμή μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ' αυτήν τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε» εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός» και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ).

«Δεν συνδέεται άμεσα ούτε με εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμόνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου».

Επανέλαβε, δε, πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες «σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ' αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση «κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ' αυτόν που έχει ήδη γίνει».

Δήμαρχος Κιλκίς για τους σεισμούς: Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχει ανησυχία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κιλκίς μετά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης και ιδιαίτερα μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

«Ο πρωινός σεισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους. Όλα κυλούν ομαλά στην περιοχή και περιμένουμε ενημέρωση από τους σεισμολόγους. Δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται πως οι κάτοικοι του Δροσάτου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους με τις κουβέρτες» είπε ο κ. Σισμανίδης.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου, 2018


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook