Pellanet

Μεγάλη διάκριση στις ΗΠΑ για την Ελληνίδα επιστήμονα, Ελίζα Κονοφάγου -Για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών με υπέρηχους

Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών των ΗΠΑ είναι από χθες η Ελληνίδα Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Ελίζα Κονοφάγου, που δέχτηκε μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στους τομείς της υγείας και της ιατρικής ως αναγνώριση του σημαντικού έργου της.

Η Καθηγήτρια Βιοιατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τιμήθηκε για τις καινοτόμες μεθόδους της στην απεικόνιση υπερήχων και την εφαρμογή τους στη θεραπευτική ιατρική. Πρόκειται για μία εξαιρετική τιμή θέση που αποδίδεται από την Ακαδημία σε επιστήμονες που έχουν επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και αφοσίωση στο έργο. Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κολούμπια κάνει λόγο για «καινοτομίες της Ελίζας Κονοφάγου στον θεραπευτικό υπέρηχο και άλλες προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους και εφαρμογή τους στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καρκίνου».

 

Ελπιδοφόρα νέα για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για τα υπέροχα νέα! Νιώθω μεγάλη ευθύνη», ήταν τα πρώτα λόγο της Ελληνίδας Καθηγήτριας, η οποία έσπευσε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της. «Χρωστάω αυτήν την τεράστια τιμή σε όλους τους εξαιρετικά ταλαντούχους μαθητές, μεταδιδακτορικούς συνεργάτες και το προσωπικό που έχουν περάσει από το εργαστήριό μου όλα αυτά τα χρόνια. Χρωστάω επίσης αυτή την αναγνώριση στους συναδέλφους και τους συνεργάτες μου, τόσο στο Columbia Engineering όσο και στο Columbia University Irving Medical Center. Ήταν απόλυτο προνόμιο και τιμή να εργαζόμαστε σε σημαντικά κλινικά προβλήματα στα οποία εμείς ως μηχανικοί θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην επίλυση, αλλά και να επωφεληθούμε από την κλινική προοπτική για το τι μπορεί να χρειάζεται ένας ασθενής για πιο ακριβή διάγνωση, στοχευμένη θεραπεία ή καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρωστάω επίσης στους ασθενείς στις μελέτες μας για το χρόνο τους που μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε τις τεχνολογίες μας», τόνισε μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τη Σχολή της για την υποστήριξη της καινοτομίας αλλά και την οικογένειά της, τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά της. «Με ενέπνευσαν και με στήριξαν καθημερινά για να προχωρήσω», είπε.

Η Ελίζα Κονοφάγου με την επιστημονικής της ομάδα
Η Ελίζα Κονοφάγου με την επιστημονικής της ομάδα
Ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Απεικόνισης Υπερήχων και Ελαστικότητας, η έρευνα της Ελίζας Κονοφάγου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης ελαστικότητας και θεραπευτικών μεθόδων μέσω των υπερήχων. Η δουλειά της στο θεραπευτικό υπερηχογράφημα αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα νέο έδαφος στην ιατρική πρακτική και θεραπεία. Η πρωτοποριακή ερευνητική και μεταφραστική της προσπάθεια είναι μια πραγματική απόδειξη για τον αντίκτυπο της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ μηχανικής και ιατρικής.

 

Η χρήση υπερήχων για θεραπευτικούς σκοπούς μπορεί να σώσει εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο
Η κυρία Κονοφάγου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελαστογραφίας, μιας τεχνικής που απεικονίζει όργανα και όγκους με βάση την ευδιάκριτη ελαστικότητά τους, για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η τεχνική έχει λάβει άδεια από κατασκευαστές απεικόνισης υπερήχων σε όλο τον κόσμο και συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσδιάκριτων ή ύποπτων βλαβών. Η ομάδα της αναπτύσσει επί του παρόντος ελαστογραφία για την έγκαιρη ανίχνευση ισχαιμίας και εμφράγματος του μυοκαρδίου στην καρδιά καθώς και ηλεκτρομηχανική απεικόνιση καρδιακών αρρυθμιών, καθώς και προσεγγίσεις για την πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της απεικόνισης ελαστικότητας και ροής των καρωτιδικών αρτηριών για τον χαρακτηρισμό των αθηρωματικών βλαβών. Παράλληλα, έχει επινοήσει μεθοδολογίες που ανιχνεύουν την αλλαγή στην ελαστικότητα του όγκου πριν από την αλλαγή του όγκου του όγκου με επιτυχία σε προκλινικά μοντέλα ποντικών καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος.

Η Ελίζα Κονοφάγου
Η Ελίζα Κονοφάγου
Οι επιτυχίες δεν σταματούν εδώ. Η κυρία Κονοφάγου και οι συνεργάτες της σχεδίασαν και εφάρμοσαν ένα κλινικό σύστημα υπερήχων για ανίχνευση και παρακολούθηση χημειοθεραπείας ή υπερηχογραφικής αφαίρεσης. Το τελευταίο στοχεύει μόνο τον ίδιο τον όγκο του μαστού για αποτελεσματικό αφανισμό της ανάπτυξής του. Το έργο έχει επίσης αποδειχθεί κομβικό για τον εγκέφαλο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο όργανο για τη χορήγηση φαρμάκων, εν μέρει λόγω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, μιας μεμβράνης που ευθυγραμμίζει όλα τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και λειτουργεί ως ένα τρομερό φίλτρο όλων των κυκλοφορούντων ενώσεις συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Η ομάδα της έδειξε ότι η προσωρινή άρση του φραγμού με υπερηχογράφημα και μικροφυσαλίδες επιτρέπει σε πρωτεΐνες, αντισώματα, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και φορείς χορήγησης γονιδίων να διεισδύσουν μέχρι τους νευρώνες σε ασθενείς με Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ αλλά και ογκολογικούς ασθενείς.

 

iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook