Pellanet

Παρεμβάσεις Μιχ. Παπαδόπουλου με γνώμονα

Σημαντική ώθηση στην ελληνική κτηνοτροφία δίνεται με σειρά παρεμβάσεων του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Ειδικότερα, αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή του Υφυπουργού στο ζήτημα της αναγραφής ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος) που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή. Η σχετική αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία υπεγράφη στις 29 Απριλίου 2009 αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΑΑ, ΥΠΑΑΤ, Σύλλογοι Κτηνοτρόφων κτλ).

Η διάταξη, έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους Έλληνες κτηνοτρόφους και βέβαια τους καταναλωτές αφού πλέον στο ράφι θα γίνεται σαφέστατος διαχωρισμός των αμιγώς ελληνικών προϊόντων γάλακτος από όσα εμπεριέχουν πρώτες ύλες άλλης χώρας. Σημαντική είναι και η τοποθέτηση των πωλούμενων γάλατων σε ευδιάκριτα, ξεχωριστά πλέον σημεία (σε ξεχωριστά ράφια κάθε κατηγορία) που υποχρεούνται να τοποθετούν οι λιανοπωλητές αλλά και η υποχρεωτική αναγραφή του ποσοστου πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες, στις συσκευασίες των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτη με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος).

Κλείνοντας, τονίζεται ότι το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων, όπως η προαιρετική ένδειξη «ελληνική εκτροφή άνω των πέντε μηνών» για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο επίσης αποτελεί πάγιο αίτημα και απομένει μόνο η τελική υπογραφή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – αλλά και η ΚΥΑ που αφορά την τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κράτος και πρόσφατα υπογράφηκε από τον Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο, ικανοποιούν θεσμικά αιτήματα ετών των ελλήνων κτηνοτρόφων τα οποία έχουν ως στόχο αφενώς την προστασία του εισοδήματος τους και αφετέρου την διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές στο ράφι.

Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου, 2009


Σχόλια