Pellanet

ΠΜΚ: Άμεση απόσυρση «Κλεισθένη» – Διάλογος από μηδενική βάση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης επί της ουσίας και από μηδενική βάση, με ψήφισμα που εξέδωσε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισήγησή του ήταν εξαιρετικά δηκτικός για το νομοσχέδιο.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση είναι απορρύθμιση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Οι 323 σελίδες του νομοσχεδίου δεν αντιμετωπίζουν και δεν λύνουν κανένα από τα τεράστια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Ζητήσαμε την κατάργηση των στρεβλώσεων και η κυβέρνηση βάλθηκε να καταργήσει την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της γιατί δεν την εξυπηρετεί. Προσπαθεί να επιβάλει σκληρή κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να μπει στην Αυτοδιοίκηση από την πόρτα και προσπαθεί να μπει τώρα από το παράθυρο. Αντί η κυβέρνηση να επιλέγει να ασχοληθεί με θέματα ουσίας, κάνει παιχνίδια εξουσίας», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αλλεργία σε ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει. Δεν φέρνει αλλαγές, οδηγεί σε συναλλαγές». Μάλιστα έκανε λόγο για εμπαιγμό και για αδιαφορία των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης: «Από τις προτάσεις της ΕΝΠΕ των 40 σελίδων δεν εντάχθηκε το παραμικρό μέσα στο νομοσχέδιο. Καμιά αναφορά σε πόρους, καμιά αναφορά σε αρμοδιότητες για την Αυτοδιοίκηση. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση υποθηκεύει το μέλλον των Περιφερειών και των Δήμων, δηλαδή το ίδιο το μέλλον των πολιτών, την καθημερινότητά τους και τα ζητήματα ανάπτυξης. Είναι συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο, που θέτει σε ομηρία την Αυτοδιοίκηση. Είναι ο στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης, με τις προβλέψεις για διατήρηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πρόσθετα το θεσμό του Επόπτη ΟΤΑ για να ελέγχει και αυτός τη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων και επιπλέον το θεσμό του διαμεσολαβητή. Όλοι τους ορίζονται από την κυβέρνηση ως κυβερνητικοί επιτετραμμένοι πάνω από κάθε Περιφέρεια και Δήμο. Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση άρθρο άρθρο σε αυτό το τερατούργημα. Επιστρέφεται ως απαράδεκτο και ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση. Είναι το χειρότερο σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση, που έφερε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, είναι ένα έκτρωμα».

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που εξέδωσε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής:

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη «μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, πολλαπλασιάζει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.

Η Κυβέρνηση επέλεξε αντί να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης να καταθέσει μια πρόταση, που απορρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση και αποφεύγει να μπει στην ουσία ζητημάτων, όπως η λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, ο εκσυγχρονισμός τους, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, η δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησής τους κ.ά.

Η νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών υποθηκεύει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, καθώς ασχολείται κυρίως με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση, δεν περιλαμβάνει καμιά από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αυτοδιοικητικών θεσμών, που έχουν κατατεθεί στην Κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, της χώρας και των πολιτών. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό και θέτει σε ομηρία την Αυτοδιοίκηση.

Γι' αυτούς τους λόγους, το σχέδιο νόμου επιστρέφεται στην Κυβέρνηση ως απαράδεκτο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης επί της ουσίας και από μηδενική βάση.

Η αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Μπασδάνης, είπε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι όμηρος της κεντρικής εξουσίας. «Και με τον 'Καλλικράτη' και με τον 'Κλεισθένη' τις αποφάσεις λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση κι όχι η Αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με το νομοσχέδιο να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση και να πάρει την εξουσία. Θα δημιουργήσει συναλλαγές και αλισβερίσι μεταξύ των παρατάξεων. Το ίδιο έκανε και ο 'Καλλικράτης'», τόνισε. Πρότεινε παράταση της διαβούλευσης και κοινές επιτροπές. Η παράταξη πάντως υπερψήφισε την έκδοση του ψηφίσματος.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο ούτε νέο είναι ούτε μεταρρυθμιστικό βήμα. Αντίθετα σε πολλά σημεία οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε πιο αντιδραστικές πολιτικές. Το κείμενο της κυβέρνησης αποδέχεται πανηγυρικά τον Καλλικράτη, πατάει πάνω σ' αυτόν και κάνει κάποιες αλλαγές. Η απλή αναλογική είναι το πρόσχημα για να περάσουν όλα τα υπόλοιπα αντιδραστικά άρθρα. Το χρησιμοποιούν για να χαλάσουν την πολιτική σούπα των κυρίαρχων σήμερα στην Αυτοδιοίκηση και για να βαφτίσει δημοκρατικό ένα πλαίσιο που κάνει ακόμη πιο κακό στην Αυτοδιοίκηση από ό,τι ο Καλλικράτης». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερο, που μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους και επιχείρησε να αποδομήσει μια σειρά από άρθρα του νομοσχεδίου, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, απέχοντας όμως από την ψηφοφορία για το ψήφισμα (αρνητικοί στο ψήφισμα ήταν οι άλλοι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι στο ψήφισμα, Θ. Χειμώνας και Λ. Τόσκας). «Το νομοσχέδιο ενσωματώνει πλήρως τις κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου και τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που υπέστη η αυτοδιοίκηση κατά τα μνημονιακά χρόνια, επεκτείνει την ανταποδοτικότητα εκτός από το τέλος στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό και στην υπηρεσία για το πράσινο και μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε χέρι του κράτους για την εφαρμογή όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι είναι δύσπιστος με το νομοσχέδιο καθώς δεν επιδιώκει την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στέκεται επιφυλακτικά και επικριτικά. Τόνισε ότι θα μελετηθεί το νομοσχέδιο και θα δοθεί η απάντηση, ενώ σημείωσε ότι μέσω αυτού η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τη βάση των εν δυνάμει ψηφοφόρων της. Η παράταξη απείχε από το ψήφισμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, τόνισε ότι είναι ανοιχτός στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη και πως θα καταθέσει τις απόψεις της η παράταξή του. «Ένα αναλογικό σύστημα μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή περισσότερων δυνάμεων στα συμβούλια, να αποτελέσει τη βάση ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναβρεί τη συλλογικότητα και τη συναίνεση και να αποτελέσει εργαλείο για μια φυγή προς τα μπρος», δήλωσε. Καταψήφισε την έκδοση ψηφίσματος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την κοινή θέση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για την ουσιαστική αποδυνάμωση υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα και πόρους ώστε οι αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν. Κατά της έκδοσης ψηφίσματος.

Ξεκάθαρα αρνητική στο νομοσχέδιο δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Μπροστά, Νιόβη Παυλίδου. Η κ. Παυλίδου είπε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν καινοτόμος, δε συμβαίνει το ίδιο με αυτό το νομοσχέδιο. Χρειάζονται σημαντικές διορθώσεις. Ουσιαστικά, είπε, δεν προτείνεται η απλή αναλογική. Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος η παράταξη.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία, Ζήσης Κλεισιάρης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή, οι δήμοι μετατρέπονται ουσιαστικά σε εταιρίες διαχείρισης ιδιωτικοποίησης, ενώ το νέο σύστημα εκλογών νοθεύεται από τον αποκλεισμό συμμετοχής μεμονωμένων υποψηφίων. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σειρά άρθρων που είναι εξαιρετικά αρνητικά. Κατά της έκδοσης ψηφίσματος.

 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου, 2018


Σχόλια


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.