Pellanet

Τι είδους είναι η φάλαινα που εκβράστηκε στον Άλιμο: Πού ζει, τι τρώει, τι μέγεθος φτάνει -Κορυφαίος καταδύτης

Η νεαρή φάλαινα που εκβράστηκε στα ρηχά του Αλίμου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων από το πρωί της Παρασκευής.

Μετά την πρώτη θέαση της φάλαινας, ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση για τη περίθαλψή της, καθώς διαγνώστηκαν τραύματα, ενώ προκάλεσε εντύπωση ότι βρέθηκε σε τόσο αβαθή νερά. Κτηνίατροι και υδροβιολόγοι, ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι η κατάστασή της ήταν κρίσιμη, δίχως να δίνουν πολλές πιθανότητες για να ζήσει.

Τι είδους όμως είναι η νεαρή φάλαινα που εντοπίστηκε στον Άλιμο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια ραμφοφάλαινα, που είναι γνωστή ως ζιφιός και είναι απόλυτα ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Η επιστημονικής της ονομασία είναι Ziphius cavirostris και είναι ένα είδος κητώδους που υπάγεται στην τάξη των ραμφοφαλαινών.
Πού ζουν αυτές οι φάλαινες, τι μήκος φτάνουν

Όπως αναφέρουν, οι συγκεκριμένες φάλαινες ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρότι κανονικά προτιμούν τα βαθιά πελαγικά νερά και ζουν βαθύτερα από τα 1.000 μέτρα!

Το σώμα του ζιφιού είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Κατά τους ειδικούς, το σύνηθες μήκος τόσο των θηλυκών όσο και των αρσενικών φτάνει τα 5 με 7 μέτρα, ενώ ζυγίζουν περί τους 2,5 τόνους (2.500 κιλά).

Ένα χαρακτηριστικό της μορφολογίας τους είναι ότι το ραχιαίο πτερύγιό τους είναι καμπύλο, μικρό και βρίσκεται στα δύο τρίτα του μήκους του σώματος πίσω από το κεφάλι. Τα πτερύγιά τους είναι εξίσου μικρά και στενά. Όπως και οι άλλες ραμφοφάλαινες, η ουρά είναι μεγάλη και δεν έχει τη μέση εγκοπή που βρέθηκε σε όλα τα άλλα κητοειδή. Το κεφάλι είναι κοντό με ένα μικρό, έχει ασαφώς καθορισμένους ρώθωνες και διόγκωση με ήπια κλίση. Ένα ζευγάρι αυλάκων του λαιμού επιτρέπει στη φάλαινα να επεκτείνει αυτήν την περιοχή όταν τρώει το θήραμά της.

Φάλαινα στον Άλιμο: Πόσο ζουν και με με τι τρέφονται οι ζιφιοί

Ο ζιφιός έχει μικρό ράμφος σε σύγκριση με άλλα είδη της οικογένειάς του, με μία ελαφρώς βολβοειδή διόγκωση, η οποία έχει λευκό ή κρεμώδες χρώμα, και μια λευκή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ράχης μέχρι πίσω στο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα του υπόλοιπου σώματος διαφέρει ανάλογα με το άτομο: μερικά είναι σκούρα γκρι. Άλλα είναι κοκκινωπά καφέ.

Οι φάλαινες αυτές αποτελούν συχνά στόχο καρχαριών – κοπτών που τους προκαλούν ουλές και μπαλώματα. Οι ζιφιοί ζουν για περίπου 40 χρόνα. Τι τρώνε;
Οι φάλαινες - ζιφιοί τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών (Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae), αλλά και με ψάρια βαθέων υδάτων.
Κορυφαίες στις καταδύσεις: Βουτούν σε βάθος έως και 3.000 μέτρων για διάρκεια άνω των 2 ωρών!

Το 2014, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει δορυφορικές συσκευές εντοπισμού για να παρακολουθούν τους ζιφιούς στις ακτές της Καλιφόρνιας και βρήκαν ότι μπορούν να βουτήξουν μέχρι τα 2.992 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και πέρασαν έως και δύο ώρες και 17,5 λεπτά, που αντιπροσωπεύουν τόσο τις βαθύτερες όσο και τις μεγαλύτερες σε διάρκεια καταδύσεις που έχουν τεκμηριωθεί ποτέ για οποιοδήποτε θηλαστικό.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα χαρακτηριστικά του θωρακικού κλωβού, που στις συγκεκριμένες φάλαινες μπορεί να διπλώσει ώστε να μειωθούν οι θύλακες αέρα και να μειωθεί η άνωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου, 2022


Σχόλια