Pellanet

Γιούνκερ «Με την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων κάτι αλλάζει»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερδεν θέλει να εμπλακεί εκφράζοντας την άποψή του στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στις επαφές του με τον Ζάεφ συνέστησε στις δυο πλευρές να συνεχίσουν στο δρόμο που ξεκίνησαν.

Συνεχίζει τη σύντομη περιοδεία του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκεραφού πρώτα επισκέφθηκε χθες, σε μια ημέρα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα. Ωστόσοη προοπτική ένταξής τους στην Ε.Ε. αποτελεί ευκαιρία για επίλυση αυτών των διαφορών.

 «Η λύση του ονόματος σε σας και τους Έλληνες φίλους σας» 

Ο Γιούνκερ στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ήταν ενθαρρυντικός ως προς την μακρά πορεία που θα πρέπει να κάνουν Σκόπια και Τίρανα προς τον αναγκαίο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Στη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι το χρονικό ορόσημο του 2025 για την ένταξη είναι μόνο ενδεικτικό και ότι επαφίεται στην ίδια τη χώρα για το εάν μέχρι τότε καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Μια από αυτές αφοράκαι στηνεπίλυση του ονόματος, ωστόσο ο Γιούνκερ απέφυγε αυτήτη φορά να τοποθετηθεί «σε αντίθεση μεό,τι συνήθως συμβαίνει», όπως έσπευσε να διευκρινίσει.

«Σε ό,τι αφορά το όνομα της χώρας δεν πρόκειται να εκφράσω από την πλευρά μου κάποια άποψη», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Θα αφήσω τη διευθέτηση του προβλήματος σε εσάς και τους Έλληνες φίλους σας. Την περασμένη Παρασκευή, κατά η διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, συμβούλευσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στο δρόμο που πήρε και ήμουν σε θέση να διαπιστώσωότι με το όνομα του αεροδρομίου κάτι άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε την προσήλωσή του στην επίλυσητωνδιαφορώντου με την Ελλάδα, όπως έκανε προηγουμένως και με την Βουλγαρία, επιμένοντας ότι η όποια επιλογή του ονόματος θα πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια και των δύο λαών.

 Όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό 

«Ενθαρρυμένοι από τη συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε για την υπέρβαση του βασικού προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπραεργαζόμαστε σοβαρά για να κλείσουμε αυτό το χρονίζον και βασανιστικό πρόβλημα, η επίλυση του οποίουθα μας ανοίξει το δρόμο για να γίνουμε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».Ο Ζόραν Ζαέφ τόνισε ότι η καλύτερη λύση είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμόςόπως άνω, κάτω ή νέα Μακεδονία.

Στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες στους τομείς καταπολέμησης της εγκληματικότητας και καλύτερης οργάνωσης της δικαιοσύνης. «Για την ένταξη στην Ε.Ε. απαιτείται ηδιευθέτηση όλων των προβλημάτων με τα σύνορα πριν την ημερομηνία ένταξης. Στηρίζω ένθερμα όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν τέλος στις εδαφικές διενέξεις και αυτό αποτελεί ένδειξη για το ενδιαφέρον της Αλβανίας να γίνει το συντομότερο μέλος της Ε.Ε.».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου, 2018


Σχόλια