Pellanet

Κυρώσεις & εμπάργκο όπλων: Έρχεται ευρωπαϊκή «απάντηση» στην τουρκική εισβολή στη Συρία

Η τουρκική εισβολή στη Συρία αλλά και η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών κρατών – μελών της ΕΕ, με αξιωματούχους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων στη Συρία.

«Αυτή η εισβολή θα έχει σοβαρές ανθρωπιστικές προεκτάσεις» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μιλώντας πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να συγκαλέσει διεθνές συμβούλιο όλων των δυνάμεων που τάσσονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, λόγω του χάους που προκάλεσαν στη Συρία οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με τη σειρά του, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Stef Blok είπε πως:

«Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η εισβολή σε γειτονική χώρα και η Τουρκία πρέπει, όπως και όλες οι χώρες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεσή της κατά των Κούρδων της Συρίας την περασμένη Τετάρτη μετά το σχετικό «πράσινο φως» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Η Άγκυρα επιμένει πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθηθούν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Εδώ και καιρό, Τούρκοι αξιωματούχοι διατείνονται πως οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν σχέσεις με το PKK και υποστηρίζουν πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ασφαλής ζώνη» όπου θα εγκατασταθούν ένα έως δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται τώρα στην τουρκική επικράτεια.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στις σημερινές εργασίες —θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν— θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου, 2019


Σχόλια