Pellanet

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία -Εξαλλος ο Πούτιν, στηρίζει Τραμπ η Δύση

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η εκτόξευση 59 πυραύλων Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα με στόχο την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στην επαρχία Χομς της Συρίας.

«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. Σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και προκλήθηκαν «μεγάλες απώλειες υλικού». Ο συριακός στρατός κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της αεροπορικής βάσης και λέει ότι η απάντησή του θα είναι να συνεχίσει προκειμένου να «συντρίψει την τρομοκρατία» και να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη Συρία».

Μόσχα: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά της η Μόσχα, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, αντέδρασε έντονα στην αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ. «Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η εκτόξευση των αμερικανικών πυραύλων:

Κρεμλίνο: Ηταν επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις», είπε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα χτυπήματα ως μία προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ - όπου τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα.

Λαβρόφ: Θυμίζει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «πρόκληση των ΗΠΑ στη Συρία», τονίζοντας ότι η επίθεση «θυμίζει τη στρατιωτική εισβολή (σ.σ.: των ΗΠΑ) στο Ιράκ το 2003» (που οδήγησε στον επονομαζόμενο «Πόλεμο του Ιράκ»).

Μάλιστα, ευχήθηκε η προκλητική αυτή ενέργεια των ΗΠΑ «να μην οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η Ρωσία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση».

Η αντίδραση της Δύσης

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, που έκανε λόγο για «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκε «σε κατασκευασμένα προσχήματα», μία σειρά από χώρες (συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ) εμφανίζονται να στηρίζουν την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ.

Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τη θέση τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο σημείωσαν ότι ο Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη της επίθεσης των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Ασαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε από την πλευρά του ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη, είπε  ότι πρέπει να τιμωρηθεί ο Άσαντ και συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί».

Το Ισραήλ ανέφερε ότι υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, και τα χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ τόνισε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, αποκαλώντας την μία διαβαθμισμένη, υπολογισμένη και στοχευμένη απάντηση στο «συγκλονιστικό έγκλημα πολέμου» του συριακού καθεστώτος. Είπε ότι η Αυστραλία ήταν σε στενές συζητήσεις με τους συμμάχους της για τα επόμενα βήματα, αλλά τόνισε ότι η αεροπορική επιδρομή έχει στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θα ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Τέρνμπουλ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε πόλεμο με το καθεστώς Άσαντ και ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του. Ωστόσο σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ήγειραν «πολύ σοβαρά ερωτήματα» ως προς το αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ, οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αυστραλία να προσφέρει στο μέλλον. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την κατάσταση στη Συρία και ότι η Αυστραλία συνεργάζεται με τους συμμάχους για αυτό.

 

Τέλος και η Πολωνία και η Σαουδική Αραβία υποστήριξαν την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.

Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν τον Τραμπ για την επίθεση στη Συρία

«Κατάλληλη αντίδραση», «καλή απόφαση»: οι βουλευτές στηρίζουν την απόφαση για βομβαρδισμό μιας βάσης του καθεστώτος Ασσαντ, αλλά επισημαίνουν ότι «χρειάζεται να σχεδιαστεί μια στρατηγική».
Πολλοί γερουστιαστές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στήριξαν την Πέμπτη 6 Απριλίου την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει αεροπορική βάση του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά πολλοί κάλεσαν τον αμερικανό πρόεδρο να ξεκαθαρίσει την στρατηγική του.
«Αυτή η δράση είναι κατάλληλη και δίκαιη», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, Paul Ryan. «Αυτά τα τακτικά πλήγματα δείχνουν στο καθεστώς του Ασσαντ ότι δεν μπορεί πια να στηρίζεται στην απάθεια των ΗΠΑ όταν διαπράττει εγκλήματα κατά του συριακού λαού», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer, δήλωσε ότι «ο Ασσαντ πρέπει να πληρώσει το τίμημα όταν διαπράττει τέτοιες φρικαλέες πράξεις και αυτό είναι το σωστό». «Η διοίκηση Τραμπ πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική και να συμβουλευθεί τη Γερουσία πριν εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική», πρόσθεσε.

McCain: «Αξιόπιστο πρώτο βήμα»
Οι αντιδράσεις ήταν θετικές μεταξύ των γερουσιαστών, οι οποίοι έδειξαν ικανοποιημένοι που είδαν τις ΗΠΑ να απαντούν γρήγορα στην χημική επίθεση εναντίον της κοινότητας Khan Cheikhoun, που προκάλεσε τον θάνατο σε 86 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους, την Τρίτη, 4 Απριλίου.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John McCain, οπαδός εδώ και χρόνια μιας σκληρής επίθεσης εναντίον του Ασσαντ, χαιρέτισε το γεγονός, το αποκάλεσε «ένα πρώτο αξιόπιστο βήμα» και κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για να θέσει τέλος στην συριακή σύρραξη.
«Το πρώτο μέτρο αυτής της νέας στρατηγικής είναι να τεθεί η στρατιωτική αεροπορία του Ασσαντ εντελώς εκτός μάχης», είπε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και στέλεχος των Ρεμπουμπλικανών. Ο συνάδελφός του Marco Rubio επεσήμανε ότι χρειάζεται μια στρατηγική που θα εμπόδιζε «την Ρωσία να στηρίζει ελεύθερα το καθεστώς Ασσαντ».

Μήπως χρειάζεται άδεια για τις επιθέσεις;
Πολλοί γερουσιαστές έθεσαν, ωστόσο, το ερώτημα αν χρειάζεται άδεια πριν τις επιθέσεις, όπως είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα πριν ξεκινήσει να πλήττει στόχους στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ισλαμικού κράτους, το 2014. Η τότε διοίκηση Ομπάμα είχε δικαιολογήσει τις επιθέσεις στη βάση μιας οδηγίας που υιοθετήθηκε, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο γερουσιαστής  Chris Coons δήλωσε «ανήσυχος» γιατί οι ΗΠΑ ξεκινούν επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος της Συρίας χωρίς πραγματική στρατηγική και εκτίμησε ότι «οι δράσεις που αποφασίστηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ εγείρουν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που δίνουν».
Μια παρόμοια συμμαχία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είχε αναφανεί και τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα σκόπευε να χτυπήσει τον Μπασάρ Αλ Ασσαντ.
«Παρότι καταδικάζουμε τις φρικαλεότητες στην Συρία, οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν επίθεση. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να πάρει άδεια από την Γερουσία για κάθε στρατιωτική επίθεση, όπως αναφέρει και το Σύνταγμα», δήλωσε ο γερουσιαστής Rand Paul.
«Η Γερουσία αδειοδότησε τον πρόεδρο Τραμπ να καταφύγει στη βία εναντίον των τρομοκρατών. Δεν τον αδειοδοτήσαμε ποτέ να χρησιμοποιήσει τη βία για να εφαρμόσει τις συμφωνίες για τα χημικά όπλα», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ted Lieu.
Ας σημειωθεί ότι η Γερουσία θα κλείσει την Παρασκευή, 7 Απριλίου, για διακοπές δύο εβδομάδων.

Τι προκάλεσε την αεροπορική επιδρομή στη Συρία

Ο βομβαρδισμός της συριακής βάσης που βρίσκεται κοντά στην επαρχία Χομς, ήταν η απάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στην πόλη Χαν Σεϊχούν (βρίσκεται στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ)  που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύριο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ. Από την τοξική επίθεση προκλήθηκε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.

Οι φωτογραφίες που σόκαραν τον πλανήτη από τη χημική επίθεση του Ασαντ:

Πού ακριβώς χτύπησαν οι ΗΠΑ

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη του Reuters, οι ΗΠΑ πραγματοποήσαν την επίθεση με τους πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της βάσης Αλ Σαριάτ που βρίσκεται κοντά στην επαρχία Χομς. Πάνω αριστερά, δηλαδή στα βορειοδυτικά της Συρίας βρίσκεται η πόλη Χαν Σεϊχουμ της επαρχίας Ιντλίμπ, την οποία έπληξε την Τετάρτη η επίθεση με τα τοξικά αέρια. Η αεροπορική επιδρομή με στόχο την Χάν Σεϊχούμ πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τη βάση Αλ Σαριάτ.

H βάση αλ Σαριάτ που έγινε στόχος των ΗΠΑ

Πεντάγωνο: Δεν ζητήσαμε την άδεια της Ρωσίας, αλλά ενημερώσαμε

Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις χθες.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: «Δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας», ενώ τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.

Τραμπ: Καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην γραπτή ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενους στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία.

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ».

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, 2017


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook