Pellanet

Καταθέτει νομοσχέδια για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από την κατάθεση δύο ξεχωριστών νομοσχεδίων. Ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου έτσι ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση με τους Θεσμούς και κατόπιν η ψήφισή τους στηΒουλή.

Σημειώνεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε την Τετάρτη η Κομισιόν με συγκεκριμένη αναφορά της στην δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονταν τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Ποιο θα είναι το σχέδιο

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, διατύπωναν χθες την ενόχλησή τους για την αναφορά της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους ότι «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

 

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως, θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και στόχο να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές. Παρότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται ακόμη να έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, ούτε στον μέγιστο αριθμό των δόσεων, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης. Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Στους Θεσμούς το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της επικαιρότητας που αφορά την πρώτη κατοικία, το κείμενο της νέας ρύθμισης έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, μετά και τα όσα συμφωνήθηκαν την Τετάρτη στην μαραθώνια συνάντηση των τραπεζιτών με την κυβέρνηη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχε διαρρεύσει, ο στόχος είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφισθεί εντός αυτής. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάτι που θα σήμαινε διήμερη συζήτηση και ψήφιση ως την Πέμπτη.

Αναφορικά, πάντως, με τα 9 σημεία παρατηρήσεων για το θέμα που περιλαμβάνονταν στην έκθεση της Κομισιόν, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι ο μεγάλος αριθμός τους οφείλεται στο γεγονός ότι η ενημέρωση που είχαν οι θεσμοί ήταν προγενέστερη του τελικού σχεδίου στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών την Τετάρτη.

Πηγή: thetoc.gr

AddThis Sharing Buttons

Share to PinterestShare to LinkedIn

Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 1st, 2019


Σχόλια