Pellanet

Η ομιλία της Θ. Τζάκρη στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (βίντεο)

Θ. Τζάκρη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019:
«Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιος είναι αυτός που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, ποιος είναι αυτός που αποδίδει και πετυχαίνει τους στόχους, ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση έδωσε προοπτική μετά από τόσα δύσκολα χρόνια σε αυτήν τη χώρα»

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 μίλησε σήμερα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Στην ομιλία της υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο πρώτος επί της ουσίας δικός μας προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει ανακτήσει πλέον και το ουσιαστικό κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, δηλαδή βλέπουμε ξεκάθαρα γραμμένο το θέμα των παροχών και της άρσης των αδικιών σε συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες πολιτών που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «αδιαμφισβήτητα αυτός είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός της τελευταίας δεκαετίας. Η κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβίσει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και να αντιστρέψει τη λιτότητα με επεκτατικές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές προφανώς και θα πρέπει να βελτιωθούν και άλλο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε ακόμη».
Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, η κ. Τζάκρη σημείωσε:
«Στην οικονομία η βελτίωση που έχει συντελεστεί στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα εμφανής. Κανένας πλέον δεν σκέφτεται ότι έχει μπροστά του χειρότερες μέρες και η αγωνία όλων μας είναι πότε και πόσο θα γρήγορα θα βελτιωθεί η ζωή όλων μας.
Αν θέλετε να συζητήσουμε σοβαρά για το αν είναι ψίχουλα αυτά που δίνουμε πρέπει να δούμε καταρχάς ποια ήταν η προηγούμενη κατάσταση, τι έκανε δηλαδή η ΝΔ για όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντάξεις περιέσωσε και κατάφερε να μοιράσει μέρισμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τους όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών να βελτιώσει και πολλές αδικίες ήρε στον δημόσιο τομέα, σταματώντας την μισθολογική κατρακύλα, αλλά και πληρώνοντας αναδρομικά σε κατηγορίες εργαζομένων που δικαιώθηκαν δικαστικά.
Ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η μείωση κατά το 1/3 των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες - μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών.
Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο με την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) ύψους 42 εκ. ευρώ σε 46.000 κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και 10,2 εκ. ευρώ σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών της Πέλλας και της Ημαθίας, ενώ εξετάζεται η καταβολή από τη νέα χρονιά ενισχύσεων deminimis και στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού και επί του παρόντος εξαιρούνται από τις ενισχύσεις.
Την Πέμπτη θα καταβληθεί η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης, ενώ έχει καταβληθεί το τελευταίο 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017. Για τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες έχει ήδη ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η αποστολή των πορισμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν φέτος στους αγρότες σε χρόνο ρεκόρ.
Ήδη η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία των επιδοτήσεων των αγροτών από τις κατασχέσεις, ενώ έχει ψηφιστεί η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους για την περίοδο 2018-2019 βάσει της οποίας για πρώτη φορά ο Δήμος Έδεσσας θα ενταχθεί στην Α’ ζώνη, για την οποία θα προβλέπεται υψηλότερη επιδότηση ανά τ.μ. κατοικίας.
Τέλος έχει ήδη ψηφιστεί η πρόσληψη 3.200 ατόμων για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την Ειδική Αγωγή, καθώς και 6.000 ειδικών επιστημόνων στους Δήμους.
Είμαι σίγουρη ότι όταν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές οι πολίτες θα απαντήσουν σωστά το δίλημμα αυτό: Θέλουν μια κυβέρνηση όπου η ζωή τους θα είναι μετά βεβαιότητας καλύτερη κάθε χρόνο ή θέλουν μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη, δογματική, διεφθαρμένη ως το κόκκαλο. Μία κυβέρνηση που θέλει να κυβερνήσει για να αφαιρέσει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους».
Η κ. Τζάκρη έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως «προφανώς υπάρχουν ακόμη αδικίες και περιθώρια βελτίωσης. Η χώρα σταδιακά μπαίνει στον ενάρετο κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ακόμη για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Θα πρέπει όμως να θυμούνται οι πολίτες ότι αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν απλώς η φυσική εξέλιξη μιας κατάστασης που μας χαρίστηκε από έξω. Για αυτό οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως ότι κερδήθηκε με τόση μεγάλη δυσκολία μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί με την επιστροφή της ΝΔ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό έτσι ώστε να πράξουν με σύνεση για να μην κλωτσήσουν μια ολόκληρη τετραετία σκληρής δουλειάς και κόπου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πολλών. Και είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα απαντήσουν στο δίλημμα αυτό με τον σωστό τρόπο».
Τέλος, η κ. Τζάκρη καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ λέγοντας πως «θέλω να δηλώσω ότι καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στον ΣΚΑΙ. Είναι επίθεση στην ελευθεροτυπία, την δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση της άποψης. Είμαι βέβαιη ότι η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν αφενός μεν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, αφετέρου δε οι δράστες να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου, 2018


Σχόλια