Pellanet

ΣΥΡΙΖΑ: θέλει «προοδευτική διακυβέρνηση» με ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ

Ως μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαναμπούν στο παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με δεδομένη την κοινή εκτίμηση όλων εντός Κουμουνδούρου ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες το αργότερος εντός φθινοπώρου, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ζεσταθεί για τα καλά οι προεκλογικές μηχανές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και οι αναφορές στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ολοένα και συχνότερα αναφορά στην ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πολιτική συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: «Η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της πανδημίας συνολικά αλλά και ειδικότερα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό ή θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είναι σίγουρο ότι θα δώσουν τη δυνατότητα για πρωτοβουλίες κοινής δράσης με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Υπό αυτή την έννοια, το αίτημα για μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη χώρα στην κοινωνική κανονικότητα και την κοινωνία σε ασφάλεια και συνοχή, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την ίδια τη κοινωνία».

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε άλλα κόμματα, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είναι σαφής: «Όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Σε αυτή την προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής».

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που προηγήθηκε του κειμένου δεν καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες αναφορικά με το σχετικό απόσπασμα, καθώς άπαντες συμφώνησαν για την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Ορισμένα μέλη του οργάνου έβαζαν το βάρος των τοποθετήσεών τους προς τα αριστερά, κάνοντας λόγο για συνεργασίες με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στο πνεύμα του κοινού κειμένου για το Πολυτεχνείο. Προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή της πίεσης και της πρωτοβουλίας προς το ΚΙΝΑΛ, «κοιτούσαν» οι τοποθετήσεις άλλων στελεχών. Στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, για παράδειγμα, έκαναν λόγο για το μόνο σχέδιο που μπορεί να αποτρέψει στην πράξη τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τόνισαν ότι με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ και σε δεύτερο επίπεδο του ΜέΡΑ25, το βάρος πρέπει να πέσει στην αναζήτηση προγραμματικών συμπτώσεων με το ΚΙΝΑΛ. Σε καμία περίπτωση, όμως, το θέμα δεν ξεσήκωσε τα πάθη του παρελθόντος, καθώς όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος τόσο οι διαφωνίες θα μπαίνουν στο περιθώριο.

Τριπλό «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί «το ταγκό να θέλει δύο», όμως η «προοδευτική διακυβέρνηση» χρειάζεται περισσότερους. Με δεδομένη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσει να σχηματιστεί μια τέτοια εναλλακτική χρειάζεται -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ- το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Ο Περισσός δεν χρειάστηκε καν να απαντήσει στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μια τέτοια συζήτηση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Η Φώφη Γεννηματά φρόντισε νωρίς να κόψει κάθε γέφυρα. «Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δεν ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξή μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε το Σάββατο, στα «Νέα», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η Κουμουνδούρου εισέπραξε χθες και τρίτο «όχι», καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύει πραγματικά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση των προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα; Μπορεί, στην εποχή της Κλιματικής Καταστροφής, να υπάρξει συστράτευση με κόμματα που έστησαν Μόριες και έχουν υπογράψει συμβάσεις εξορύξεων και αγωγών με την ExxonMobil, την Total και τον Νετανιάχου;», αναρωτιέται ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κόβοντας κι αυτός -προς το παρόν- κάθε συζήτηση.

iefimerida.gr

 

 

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου, 2021


Σχόλια