Pellanet

Τσίπρας: Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά

Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση.

Αργά-αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: ‘Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη(…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα αποτελεί μια έμμεση αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο. Ίσως στο μέλλον να έρθει η στιγμή που όλοι θα πουν αλήθειες. Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β (διαπιστώσαμε ότι) ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παρά τα φαινόμενα, ο Βαρουφάκης φαίνεται πως έτρεφε βαθιά εκτίμηση για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Για τα σενάρια Grexit

«Να βγούμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε έναν άλλο γαλαξία;» σχολίασε όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί Grexit που κυκλοφορούσαν ευρέως κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 αλλά και μετέπειτα. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτή, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της» συνέχισε. Εκτός αυτού, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε, το οποίο προέβλεπε να περάσει η Αθήνα ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εκτός Ευρωζώνης.

«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα λιτότητας με ένα επίπονο φάρμακο που χρειάζεται να πάρει ένας ασθενής προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. «Κρατάς τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

«Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μνημονίου» ανέφερε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και επέμεινε ότι η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας καθώς και ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι. «Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Ο Έλληνας πολίτης εξακολουθεί να μην πιστεύει (ότι θα εξέλθουμε από την κρίση) μέσα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα».

«Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί μπορεί να μας αποκαλέσουν « ψεύτες» αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι» είπε.
Για την κληρονομιά του

Ερωτώμενος για το ποια κληρονομιά θα αφήσει ως πρωθυπουργός απάντησε: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από τον βάλτο, στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν και να προχωρήσω με ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».

Πηγή: madata.gr

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:39 - Έκκληση για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Πέλλας από τον Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή

17:22 - Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Δυναμική συγκέντρωση σωματείων στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

17:07 - Επιτροπή «Μία Ελλάδα» & “Αλληλεγγύη για Όλους” – Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ελληνική Ομογένεια της Οδησσού

17:06 - Δ. Σταμενίτης: «Ενισχύονται με υλικοτεχνικό εξοπλισμό 22 σχολικές μονάδες του Νομού Πέλλας»

17:02 - Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών

17:00 - ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

16:59 - Πρόσκληση φορέων από το Δήμο Σκύδρας για την παρουσίαση γιορτινών δράσεων

16:57 - ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

15:43 - Πέλλα: Στις φλόγες διπλοκατοικία στην Άρνισσα

15:38 - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (BASKETBALL) ΠΑΙΔΙΚΟ