Pellanet

Ξεκινάει το φεστιβάλ Νεάπολης – Συκεών “SykiesFest”

Η παράδοση κι ο ζωντανός παλμός
των Συκεών σ’ ένα φεστιβάλ…

● Ξεκινά την Κυριακή το SykiesFest του δήμου Νεάπολης-Συκεών ● Δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση, χορευτικές παραστάσεις και συναυλία τους ΤΑΚΙΜ, Π. Θαλασσινό και Αρ. Κετιμέ

Με σαφείς στόχους για το παρόν και το μέλλον και ισχυρές αναφορές στο παρελθόν ξεκινά μεθαύριο, Κυριακή 18 Ιουνίου, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών μια καινούρια διοργάνωση με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, το Sykies Fest.
Πτυχές του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού αλλά και το στοιχείο της παράδοσης των κατοίκων συνθέτουν ένα πρόγραμμα που προσφέρει ιστορικές γνώσεις, διασκέδαση και διαδραστικότητα, εδραιώνοντας μια εστία πολιτισμού στη Δ.Ε. Συκεών.
Το τριήμερο Sykies Fest θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, με πεδίο δράσης την Πολιτιστική Γειτονιά (πάρκο Ελπίδος, Συκιές) και το Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Κ.Κουν). Τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι, μουσικά και θεατρικά σχήματα θα ξετυλίξουν το… κουβάρι της ιστορίας που «γέννησε» την περιοχή αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας, αλλά και τη σύνδεσή τους με τις πτυχές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Το πρώτο Sykies Fest θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών, της Νεανικής Χορωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Ρεμπέτικης Κομπανίας του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, του ART MATES Theater Group, του Δ.Ι.Ε.Κ. Νεάπολης, της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.

Δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία την Κυριακή, 18 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ. να παρακολουθήσει μία δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση, μετακινούμενο σε δέκα διαφορετικά σημεία, παρακολουθώντας παράλληλα τον τρόπο εγκατάστασης αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων κατά την ιστορική περίοδο 1917-1945.
Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει μια προσπάθεια αναβίωσης των γεγονότων της πυρκαγιάς του 1917, της εγκατάστασης των προσφύγων καθώς και μία ιστορική αναδρομή στις συνήθειες, στα ήθη και τα έθιμα που μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία.
Το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τη συνεργασία πολλών φορέων υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο με τη συμμετοχή 174 εθελοντών χορευτών, μουσικών και ηθοποιών.

Χορευτική παράσταση
Τη σκυτάλη θα πάρει τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών το Χορευτικό Συγκρότημα δήμου Νεάπολης-Συκεών που θα παρουσιάσει την παραγωγή του «Οι της φύσης 4», με τη συμμετοχή του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών και της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια χορευτική παράσταση-υπενθύμιση για την αναζήτηση της αρχέγονης αλήθειας που πηγάζει μέσα από τη διαρκή επαφή μας με τη φύση.

Συναυλία ΤΑΚΙΜ – Παντελής Θαλασσινός – Αρετή Κετιμέ
Η αυλαία του Sykies Fest θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών. Το συγκρότημα, που αποτελείται από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής, και με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού και της Αρετής Κετιμέ, θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική συναυλία επί σκηνής και θα μας ταξιδεύσουν μέσα στο χρόνο και στις εποχές με κομμάτια μέσα από τον πλούτο της παράδοσής μας.

Δυνατές θεατρικές προτάσεις σε Νεάπολη και Συκιές

● Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου ● «Τριβές & Προστριβές» σήμερα Παρασκευή, «Τρεις απεγνωσμένες φωνές» το Σάββατο

Μπορεί να λέγεται ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ωστόσο, όσο θετικές εντυπώσεις και να απέσπασαν οι πρώτες παραστάσεις των θεατρικών εργαστηρίων της ΚΕΥΝΣ, η συνέχεια έχει την ίδια σπουδαιότητα και ενδιαφέρον, ερχόμενη να μας υπενθυμίσει ότι… τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα των παραστάσεων που διοργανώνει και προσφέρει στους πολίτες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το οποίο συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουνίου, και μεθαύριο, Κυριακή 18 Ιουνίου.
Πρώτο έρχεται το έργο «Τριβές και Προστριβές», με αποσπάσματα από κείμενα των Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Ρέππα-Παπαθανασίου, Αναστασίας Τσακίρη. Η παράσταση ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» σήμερα, Παρασκευή 16.6) στο Κλειστό Θέατρο Συκεών, στις 9:30μ.μ..
Μεθαύριο, Κυριακή 18.6., στις 9μ.μ. στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης, το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» παρουσιάζει στο κοινό μια σύνθεση τριών μονολόγων των Κοκτό, Τσέχοφ και Ο’ Νηλ, με τον γενικό τίτλο, «Τρεις Απεγνωσμένες Φωνές».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
► «ΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ»
Παρασκευή 16 Ιουνίου - 9:30μ.μ.
«Σε ένα χώρο που ορίζεται από τα υπολείμματα των συγκρούσεων, ένα σύνολο από ήρωες, με την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της απελπισίας, αποζητούν την λύτρωση, μέσα από την αναδημιουργία του περιβάλλοντος, που τους κατέστησε ηθικά υπολείμματα. Η επαφή που επιβλήθηκε, η τριβή που παραβλέφθηκε και η προστριβή, που φαίνεται η μοναδική λύση σε έναν κόσμο που μετρά το κλέος του από τα συντρίμμια των άλλων».
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σταμάτης Στάμογλου
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Μαγδαληνή Σίγα
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Αναστασία Γυλλού
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ από τον Γιάννη Στόικο
ΑΦΙΣΣΑ: Τέση Δροσοπούλου
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δάφνη Βόλνα, Χαράλαμπος Γκατζώλας, Μαρία Κοζίδου, Φανή Κυριαζίδου, Άγγελος Μουθουνάκης, Εύα Παναγιωτίδου-Λοΐζου, Ρίτα Παπαιωάννου, Ελένη Στεργίου, Άννα-Αναστασία Φιλιππίδου, Γιάννης Στόικος

► «ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΦΩΝΕΣ»
Κυριακή, 18 Ιουνίου, 9μ.μ.
«Μια σύνθεση από τρεις μονολόγους που αποτελούν μια ενδεικτική τριλογία του 20ου αιώνα , αναδεικνύοντας τον άνθρωπο μέσα στο κοινωνικό και ιστορικό του πλαίσιο, τονίζοντας την απεγνωσμένη του προσπάθεια για Ύπαρξη. Από την Γαλλία, την Ρωσία και κατόπιν από την Αμερική, κείμενα γραμμένα με τρόπο γλαφυρό, γεμάτο θεατρικότητα και δραματική υπόσταση μας μεταφέρουν τις ψυχές των χαρακτήρων».
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Κιουρτσίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ «Πριν το πρόγευμα»: Ροδιά Αθανασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κιουρτσίδης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Κιουρτσίδης, Αν. Αμανατίδης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: «Το φάντασμα της Μασσαλίας»:Αν. Κουιμτζίδου - «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού»: Αστέρης Ζώτης - «Πριν το πρόγευμα»: Ροδιά Αθανασίου

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook