Pellanet

Debate Δήμου Έδεσσας στην «ΠΕΛΛΑ» Τηλεόραση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ερωτήματα που αφορούσαν τον Δήμο Έδεσσας, απάντησαν οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι σε debate που πραγματοποιήθηκε στην «ΠΕΛΛΑ» Τηλεόραση.

Οι κύριοι Δημήτρης Γιάννου (Δημοτική Πρωτοβουλία), Γιάννης Τσεπκεντζής (Κοινωνία σε κίνηση), Χαράλαμπος Τσιτσάγκας (Λαϊκή Συσπείρωση) και Αντώνης Ρυσάφης (Ενωτική δράση) έκριναν το έργο έργο της παρούσας διοίκησης (σ.σ. του κυρίου Γιάννου), παρέθεσαν τις δικές τους ιδέες για την ανάπτυξη του δήμου αλλά σχολίασαν και την αμφιλεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτημα του Διευθυντή Ενημέρωσης Χρήστου Δημητριάδη, που αφορούσε την πορεία της δημοτικής αρχής την τελευταία πενταετία δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Δημήτρης Γιάννου:

«Ήταν μια πολύ καλή πορεία, το κρίνουν και οι συνδημότες μου φυσικά και νομίζω ότι κάναμε ότι ήταν δυνατόν να κάνουμε. Μην ξεχνάτε αυτή η δημοτική αρχή το 2011 ανέλαβε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, – φτάνει να σας πω δεν είχαμε ΑΦΜ κάποιο διάστημα – βγήκαμε από αυτό το δύσκολο σημείο και γίνανε πάρα πολλά έργα. Αυτή τη στιγμή έχουν δημοπρατηθεί έργα τα οποία θα αλλάξουν την μορφή της πόλης. Είχαμε μια πολύ καλή επαφή με τους συνδημότες μας και είχαμε πάντα τις πόρτες ανοιχτές στο δημαρχείο. Όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να σκεφτούν, να συγκρίνουν, να δώσουν τη δυνατότητα άλλη μια φορά σε αυτή τη δημοτική αρχή, η οποία έκανε μεγάλο έργο και σωστή διαχείριση, μια τρίτη ευκαιρία στην οποία θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα που έχουν ορίζοντα. Φυσικά όλα δεν έχουν γίνει πολύ καλά αλλά νομίζω η εμπειρία και το έργο που έχουμε παράξει, θα δώσουν την ευκαιρία, να σκεφτούν οι συμπολίτες μου, να κρίνουν και να συγκρίνουν αν αυτή η δημοτική αρχή πρέπει να συνεχίσει.»

Αντώνης Ρυσάφης:

«Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να θυμηθούμε τις κομματικές δηλώσεις του 2014. Εκεί αναφερόταν ότι θα επαναλειτουργήσει η Εστία, θα αξιοποιούνταν το Κανναβουργείο και το Ξενία, κάτι που δεν είδαμε στην πενταετία. Τα έργα τα μεγάλα τα οποία σχεδίασαν, μελέτησαν και υλοποιήθηκαν είναι η ασφαλτόστρωση της 18ης Οκτωβρίου, που με τις βροχές γέμισε πάλι λακκούβες με νερό. Δεν είναι εικόνα αυτή ενός έργου το οποίο έχει κατασκευαστεί σωστά. Εμείς ως ελάσσων αντιπολίτευση σε αυτά τα πέντε χρόνια, προσπαθούσαμε να προτείνουμε και να παρεμβαίνουμε σε όποια κακώς κείμενα βλέπουμε στις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Παρόλα αυτή, η δημοτική αρχή επειδή είχε και την διευρυμένη πλειοψηφία, περνούσε τα θέματα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τίποτα από όλα αυτά που έλεγε η αντιπολίτευση.»

Γιάννης Τσεπκεντζής:

«Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή δεν έχει πετύχει σε κανένα επίπεδο τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρατηρούμε πάρα πολλά σημεία της πόλης τα οποία έχουν εγκατάλειψη. Βλέπουμε ένα Κανναβουργείο και έναν Ξενία κλειστό, τις κατασκηνώσεις κλειστές και λεηλατημένες, το Λαογραφικό μουσείο εγκαταλελειμμένο και χωρίς καμία συντήρηση ενώ και τα ποτάμια είναι βρώμικα. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι δεν έχει δώσει η δημοτική αρχή την αίσθηση της διαφάνειας, δεν θεωρούμε ότι ο κόσμος ένιωθε το αίσθημα της συμμετοχής και η γενική εικόνα ήταν μια αποξενωμένη δημοτική αρχή στην οποία ο κάθε πολίτης δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης.»

Χαράλαμπος Τσιτσάγκας:

«Εμείς, για την τελευταία περίοδο έχουμε να τονίσουμε πως εφαρμόστηκαν στο έπακρον οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης και της κυβέρνησης, μιλώντας για τον Καλλικράτη και τελευταία για τον Κλεισθένη. Αυτό είναι που οδήγησε και στην μείωση της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος στο δήμο που φέρνει μια ασφυξία. Κι αυτό που κάνει η τελευταία μεταρρύθμιση του Κλεισθένη – που είναι μια μνημονιακή εντολή – είναι να υποχρηματοδοτεί στο έπακρον τους δήμους μέχρι το 2022, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν συνεχώς τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, πληρώνοντας για στοιχειώδη πράγματα (νερό, καθαριότητα) που θα έπρεπε να έχουν το μικρότερο κόστος που γίνεται. Από την μεριά μας, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις εντολές της κεντρικής εξουσίας που φέρει σε αυτό το αδιέξοδο τον δήμο με βάση την χρηματοδότηση.»

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αντίπαραθεσεις ανάμεσα στους υποψηφίους και τα ιδιαίτερα πυρά προς τον νυν Δήμαρχο Έδεσσας, καθώς οι συνυποψήφιοι του θεωρούν πως η κατάσταση της πόλης και του δήμου γενικότερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα και με δημοσκόπηση της «ΠΕΛΛΑ» Τηλεόρασης, είναι η ύδρευση και η άρδευση, το οδικό δίκτυο καθώς και η ελλιπής συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, οι τέσσερις υποψήφιοι ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους, καταλήγοντας πως ήταν μια κακή συμφωνία:

Γιάννης Τσεκπεντζής:

Αυτό το ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ταλαιπώρησε για πάρα πολλές δεκαετίες τους πολίτες, ειδικά της Μακεδονίας. Θεωρώ ότι η συμφωνία έχει κάποια θετικά σημεία τα οποία ως Έλληνες πολίτες μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, όπως είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών προθέσεων από την γείτονα χώρα, η αναγνώριση της ελληνικής ιστορικότητας της αρχαίας Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και αρνητικά σημεία όπως το ζήτημα της ιθαγένειας το οποίο, θεωρώ, παραχωρήσαμε πράγματα. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να ήταν πιο απαιτητή από την γείτονα χώρα το erga omnes. (...) Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αντιλαμβάνεται τη θέση της, προφανώς έχει την άποψή της, όμως σε καμία περίπτωση δεν ξεχωρίζει δημότες, δεν διχάζει και δεν υποκαθιστά την ελληνική Βουλή.

Αντώνης Ρυσάφης:

Για την συμφωνία των Πρεσπών, κάτσανε δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές και προσπάθησαν να βρούνε μία λύση. Συνήθως σε μία συμφωνία και οι δύο πλευρές είναι ευνοημένες, σπάνια είναι μόνο μία από τις δύο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε το οξύμωρο όπου και οι δύο πλευρές είναι απογοητευμένες. Επιβλήθηκε μία συμφωνία σε μία περιοχή που δεν την αποδέχεται ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη. Στο νομικό κομμάτι έπρεπε να τηρηθούν κάποιες υποχρεώσεις, από την πλευρά των Σκοπιανών δεν τηρήθηκαν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Εάν οι εταίροι και το ΝΑΤΟ, δεν θέλανε να την δεχτούν την συμφωνία θα την είχαν ακυρώσει. Στο ηθικό κομμάτι, ως Έλληνας με ενοχλεί όταν τραγουδάω το «Μακεδονία ξακουστή» και ενώ ξέρω πως η Μακεδονία είναι ελληνική, ξαφνικά να θέλουν να με πείσουν ότι δεν είναι μόνο ελληνική. Δεν μπορείς τόσο εύκολα να αλλάξεις μια κατάσταση, ήταν επιταγή ξένων δυνάμεων που έπρεπε να την αποδεχτούμε.

Χαράλαμπος Τσιτσάγκας:

Η Συμφωνία αυτή ήταν μια παραγγελία αμερικανο-νατοϊκών συμφερόντων και της Ευρωπαϊκής ένωσης. Από την μία ήταν να μπει οπωσδήποτε στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο αυτών που την παρήγγειλαν. Και σας καλός dealer η ελληνική κυβέρνηση την έκανε πράξη αμέσως. Από εκεί και πέρα, διαφωνούμε στο «πόδι» που βάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, καθώς είναι αυτοί που διαμέλισαν την Γιουγκοσλαβία. Όπου μπαίνει το ΝΑΤΟ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μελλοντικά να υπάρξουν προβλήματα μεταξύ των λαών και των χωρών.

Δημήτρης Γιάννου:

Αυτή η συμφωνία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Από την αρχή αντιταχθήκαμε σε αυτό, ήμασταν σε όλες τις διαδηλώσεις όχι για να διχάσουμε. Εμείς τους γείτονές μας τους αγαπάμε, αλλά αυτή η συμφωνία έφερε τα πάνω κάτω και μας ταπείνωσε σαν Έλληνες Μακεδόνες. Εμείς δεν παίξαμε ποτέ με την αξιοπρέπεια των πολιτών μας, ποτέ δεν αντιταχθήκαμε σε αυτό που ο καθένας πίστευε. Θέλουμε μια Μακεδονία Ελληνική και δεν παίζουμε πλέον με τις λέξεις. Ούτε γλώσσα έπρεπε να δώσουμε, ούτε ιθαγένεια. Η συμφωνία αυτή μας έχει πάει πάρα πολύ πίσω ως Έλληνες, σαν Μακεδόνες και νομίζω ότι πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρο το Debate

 

Επιμέλεια: Παναγιώτα Βεζυρίδου

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου, 2019


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook