Pellanet

Εγκατάσταση βιομηχανιών σε περιοχές των ΖΟΕ, η λειτουργία των οποίων θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον

Προσθήκη τροπολογίας εν όψει του σχεδίου νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/99/ΕΚ-Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ-Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης, αναφορικά με την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την επιτρεπτή χρήση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου σε σχέση με τα τμήματα που επιτρέπεται η δημιουργία βιομηχανιών.
Ειδικότερα, με την κατατεθείσα τροπολογία προτείνεται στα τμήματα όπου οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου επιτρέπουν την ίδρυση και εγκατάσταση βιομηχανιών, να μπορεί να επιτραπεί η σύσταση και η εγκατάσταση και άλλων βιομηχανικών δράσεων, αρκεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων προτεινόμενων βιομηχανιών, να είναι ίσες ή μικρότερες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έχουν οι ήδη επιτρεπόμενες για εγκατάσταση βιομηχανίες από τις οριζόμενες αρχικά χρήσης γης.
Με βάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι ΖΟΕ, οι οποίες σχεδιάστηκαν και νομοθετήθηκαν για την ορθολογική, χωροταξική και αναπτυξιακή διαχείριση της γης κάθε Νομού, όπως επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος, επιτρέπουν σήμερα τη δημιουργία, για παράδειγμα, βιομηχανιών, ξυλείας και τροφίμων, ελαιοτριβείων, χοιροστασίων, βουστασίων κ.α., η λειτουργία των οποίων έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ απαγορεύουν τη δημιουργία βιομηχανιών βιολογικών σκευασμάτων διατροφής, βιολογικών καλλυντικών με βάσει τα προϊόντα του τόπου, βιομηχανίες συναρμολόγησης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοβολταικά κ.α., δηλαδή βιομηχανικών δράσεων πλήρως εντασσόμενων στη πράσινη και νέα οικονομία, ακυρώνοντας τη προοπτική σοβαρών επενδύσεων.
Η ανωτέρω πρόταση-τροπολογία εδράζεται στη προσπάθεια του κ. Γιουματζίδη, να τονιστεί η αναγκαιότητα αλλαγής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, για την επιτρεπτή χρήση των ΖΟΕ και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση, για την έγκριση και δημιουργία βιομηχανιών, οι οποίες κατεξοχήν συνάδουν με την πράσινη ανάπτυξη, και οι οποίες προφανώς δεν μπορούσαν να προβλεφθούν τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα ως νέες τεχνολογίες επένδυσης, σαφώς και περιβαλλοντικά θα είναι πολύ πιο φιλικές από τις προβλεπόμενες χρήσεις, αλλά και αναπτυξιακά θα αποτελέσουν θύλακες ανάπτυξης του παραγόμενου πλούτου και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου, 2012


Σχόλια


pellanet facebook