Pellanet

Γιώργος Καρασμάνης: «Με το δικό μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να ¨δικαιολογήσει¨ τη δική του απραξία»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«Με το δικό μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να ¨δικαιολογήσει¨ τη δική του απραξία»!

Ο κατήφορος στην συνειδητή ψευδολογία, στη συστηματική ¨επιχείρηση¨ παραπλάνησης και στον εμπαιγμό των αγροτών που έχει επιλέξει ως… ¨πολιτική¨ του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι, δυστυχώς, δεν έχει τελειωμό.

Στο τελευταίο – μέχρι στιγμής – παραλήρημά του, ο κύριος Αποστόλου, από το Βήμα συνεδρίου στη Δυτική Ελλάδα προ τριημέρου, έφτασε στο σημείο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εμφανίσει ως ¨δικό του έργο¨ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020! Να οικειοποιηθεί δηλαδή, ένα Πρόγραμμα που εκπονήθηκε και κατατέθηκε στην ΕΕ στις 17/7/2014 από την προηγούμενη Κυβέρνηση επί υπουργίας του Γιώργου Καρασμάνη και από το οποίο ο ίδιος ο νυν Υπουργός δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Το ισχυρίστηκε δε αυτό, λέγοντας ότι… ¨ανασύνταξε εκ βάθρων¨! Και τολμά να το λέει, ένας Υπουργός που, στη διάρκεια της θητείας του δεν έχει να παρουσιάσει κανένα απολύτως έργο!

Δεν ανασύνταξε ΤΙΠΟΤΑ! Είναι το ΙΔΙΟ και ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ Πρόγραμμα, με τα ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ και ΔΡΑΣΕΙΣ, με μερικές αυξομειώσεις και με τον ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των 6 δις που διασφάλισε η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ χωρίς ο ίδιος να προσθέσει ούτε ένα ευρώ . Με μόνο ¨κατόρθωμα¨ του σημερινού Υπουργού ότι, μετέφερε 1,3 δις του προηγούμενου Προγράμματος (που, λόγω της πλήρους απραξίας του δεν απορρόφησε), σε βάρος του Προγράμματος 2014-2020 κατά 23%!

Είπε επίσης, ότι «εκχώρησε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης».

Δεν έχει εκχωρήσει ο κύριος Αποστόλου απολύτως τίποτα! Απλώς ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ και ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ να ακολουθήσει αυτό που η προηγούμενη Κυβέρνησή μας είχε καθορίσει: Δηλαδή, το ένα τρίτο του Προϋπολογισμού του νέου Προγράμματος (1,8 δις) να εκχωρηθεί στις 13 Περιφέρειες. Αλλά και εδώ, μέχρι στιγμής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ απορροφηθεί από υπαιτιότητά του ΟΥΤΕ ΕΝΑ (1) ΕΥΡΩ!

Τόλμησε ακόμη να αναφερθεί στις ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, για τις οποίες η Κυβέρνησή μας είχε διασφαλίσει 14 δις, κονδύλι το οποίο ο κύριος Αποστόλου μείωσε από λάθος του επίσης, σε 13 δις. Αλλά ξέχασε να πει ότι και τα 20 δις που οι προκάτοχοί του τού παρέδωσαν, δεν μπόρεσε να τα διαχειριστεί. Με συνέπεια το μπάχαλο του 2015 και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα χιλιάδες αγρότες… ψάχνουν τα δικαιώματά τους!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο κύριος Αποστόλου, δικαίωσε – δυστυχώς πολύ αργά για τους αγρότες μας – την πρόταση Καρασμάνη όταν του παρέδωσε το Υπουργείο: Να διατηρήσει τότε τη διαπραγματευτική ομάδα προσώπων για το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο διάστημα της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του νέου Προγράμματος. Πρόταση που, βέβαια, ο σημερινός Υπουργός πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Και σ’ αυτό οφείλεται και το κομφούζιο που ακολούθησε με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την κατανομή των νέων δικαιωμάτων.

Για να μην ¨αδικούμε¨ πάντως τον κύριο Υπουργό, πρέπει να του αναγνωρίσουμε και ένα (ακόμη) ¨επίτευγμά¨ του:

• Την ληστρική υπερφορολόγηση που με την υπογραφή και την ψήφο του επιβλήθηκε στους αγρότες. Όπως και την πρωτάκουστη απόφαση οι ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΓΑ από 1/1/18 και στο εξής, να υπολογίζονται πάνω στο καθαρό εισόδημα τρέχοντος έτους, στο οποίο θα προστίθενται και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει την… προηγούμενη χρονιά!

Για να τελειώνουμε:

Ο κύριος Αποστόλου, πέρα από ανεύθυνος και επιπόλαιος ως Υπουργός, αποδεικνύεται και χείριστος διαχειριστής των ιδιαίτερα σημαντικών πλεονεκτημάτων και κονδυλίων που του παραδόθηκαν ΕΤΟΙΜΑ από εμάς. Δεν κατάφερε να αξιοποιήσει μέχρι τώρα - επί δυόμιση χρόνια – ούτε ένα ευρώ! Ούτε για τον αγροτικό κόσμο… Ούτε για τις Περιφέρειες… Ούτε για τις ιδιωτικές επενδύσεις για τις οποίες ¨κόπτεται¨ - υποτίθεται - η Κυβέρνησή του!
Και, προφανώς, δεν έχει καν υπολογίσει (ή, δεν τολμά να πει) πόσο θα είχε ωφεληθεί η αγροτική αλλά και η εθνική οικονομία, οι αγρότες, η αγορά και οι τοπικές κοινωνίες, αν είχε αξιοποιήσει όλο αυτό το διάστημα τα 6 δις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα!!

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου, 2017


Σχόλια