Pellanet

Μέσα στο Σεπτέμβριο η Δημοπράτηση του έργου Ανακατασκευής

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε και επίσημα πλέον το έργο που αφορά μια σημαντική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών και συγκεκριμένα την ανακατασκευή του πάρκου Αγίου Γεωργίου.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι όροι Δημοπράτησης και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου που θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες στους επόμενους έξι μήνες.
Το πάρκο του Αγίου Γεωργίου είναι το σημαντικότερο πάρκο του κέντρου της πόλης των Γιαννιτσών. Και ένα από τα παλαιότερα πάρκα το οποίο ωστόσο χρειάζεται ανακατασκευή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών και του ρόλου του.
Η διαμόρφωση του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού πάρκου, σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων των Γιαννιτσών αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Στόχος είναι η ανάδειξη του υποβαθμισμένου σήμερα χώρου και η μετατροπή του σε ένα αξιόλογο χώρο αναψυχής και ξεκούρασης, με χαρακτήρα και ταυτότητα που θα προσφέρει
Ο σχεδιασμός του πάρκου όπως παρουσιάζεται στη σχετική μελέτη, είναι βασισμένος στις αρχές του αειφορικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του μικροκλίματος του πάρκου σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την επιλογή και χρήση του φυτικού και οικοδομικού υλικού, όσο και με την επιλογή του τύπου των φωτιστικών σωμάτων για το νυχτερινό φωτισμό του πάρκου.
Το σημερινό πάρκο μεγέθους 4 στρεμμάτων περίπου διπλασιάζει το μέγεθός του αφού εντάσσεται σε αυτό και ο περιβάλλον χώρος της εκκλησίας και λειτουργεί ενιαία με ελεύθερη πρόσβαση από τον ένα χώρο στον άλλο. Παράλληλα η εκκλησία εντάσσεται και αναδεικνύεται στο χώρο μέσα από τις χαράξεις της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.
Μέσα στο πάρκο θα δημιουργηθούν θεματικοί κήποι που θα παραπέμπουν στο αγροτικό τοπίο της πόλης. Επίσης ο επισκέπτης διασχίζοντας το πάρκο ανάμεσα στα δέντρα θα βρεθεί μπροστά στην πλατεία του νερού με πίδακες νερού που αναδύονται μέσα από το έδαφος.
Στη νότια είσοδο του πάρκου οργανώνεται ένα άτυπο βυθισμένο στο έδαφος αμφιθέατρο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η λίμνη νερού, κατάλληλο για μικρές εκδηλώσεις. Εκτός από τον τεχνητό λόφο και τον υδάτινο τοίχο στο πάρκο θα δημιουργηθούν μεταλλικές πέργκολες με ξύλινες περσίδες επικάλυψης δημιουργώντας επιπλέον οργανωμένους χώρους ξεκούρασης και απόλαυσης του πάρκου.
Επίσης δημιουργείται σε νέα θέση στο χώρο της κεντρικής πλατείας του πάρκου, ένα νέο κτίριο αναψυκτηρίου, με σύγχρονη και απλή αρχιτεκτονική, σεβόμενο την ιερότητα το χώρου.
Το πάρκο διασχίζει ένας κεντρικός διάδρομος κίνησης ενώ σε αυτόν καταλήγουν κάθετοι μικρότεροι διάδρομοι που επεκτείνονται μέχρι και τον περιμετρικό δρόμο του πάρκου δημιουργώντας διαβάσεις πεζών που οδηγούν στο πάρκο, σε μια προσπάθεια σύνδεσης του χώρου με τον αστικό ιστό.
Όσον αφορά το πράσινο στο χώρο, προτείνεται η φύτευση φυλλοβόλων δέντρων που παρουσιάζουν αντίθεση η έστω διαφοροποίηση από τα πεύκα που μέχρι σήμερα κυριαρχούν στο πάρκο, ενώ στους θεματικούς κήπους κυριαρχούν θάμνοι και φυτά κάλυψης του εδάφους.
Σε επιλεγμένες θέσεις στο πάρκο θα τοποθετηθούν ξύλινα καθιστικά (παγκάκια), ενώ για το φωτισμό του θα τοποθετηθούν φωτιστικά νέας γενιάς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 935.586 ευρώ.
Με αφορμή την έγκριση των όρων δημοπράτησης ο δήμαρχος Γιαννιτσών ανέφερε τα εξής:
«Ακολουθώντας τον προγραμματισμό των έργων που αφορούν το κέντρο της πόλεως προχωρούμε στη δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής του πάρκου του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που θα στοιχίσει ένα (1) εκατομμύριο ευρώ περίπου και θα συμβάλλει πολλαπλά στη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δηλαδή εκτός από την αισθητική άποψη της περιοχής που θα βελτιωθεί σημαντικά θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες μικρούς και μεγάλους, να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους απολαμβάνοντας την ομορφιά και τη φρεσκάδα του φυσικού τοπίου που θα δημιουργηθεί.
Η μεγάλη αυτή παρέμβαση που έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του Γαζή Εβρενός ως εκθεσιακός χώρος και παράλληλα την αποκατάσταση του Πύργου του Ρολογιού, δημιουργούν μια τουριστική διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα για κάθε επισκέπτη της πόλης μας.
Ήδη προχωρούν και οι διαδικασίες για μια ακόμη μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο, που αφορά την ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Πλαστήρα και στους κάθετους σε αυτή οδούς.
Στόχος όλων αυτών των έργων είναι να δημιουργήσουμε υποδομές σύγχρονες και λειτουργικές που θα προσφέρουν αντίστοιχες ωφέλειες στους δημότες μας»

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, 2009


Σχόλια