Pellanet

Πραγματοποιήθηκαν, τα εγκαίνια της 4ης Ανθοέκθεσης Σκύδρας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μέσα στη λαμπερή, γιορταστική ατμόσφαιρα της πλατείας Σαφραμπόλεως πραγματοποιήθηκαν, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, τα εγκαίνια της 4ης Ανθοέκθεσης Σκύδρας που διαρκεί έξι ημέρες, μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου 2019.

Κόσμος πολύς συμμετείχε στον αγιασμό που τελέστηκε από τους σεβαστούς μας πατέρες. Η Δημοτική Φιλαρμονική εμπλούτισε με τις μελωδίες της την τελετή αποσπώντας τα εύσημα από τους παρισταμένους. Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου μας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα. Ακολούθησε η περιήγηση στα περίτεχνα και πολύχρωμα περίπτερα που προετοίμασαν με γούστο οι εκθέτες μας.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους μαζί με τις πολλές συμπολίτισσες και συμπολίτες μας, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Χρίσταινας, ο Επιπυραγός Γιάννης Σολομωνίδης, ο Αστυνόμος Α΄ Πέτρος Λίτσνης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ των άλλων τα εξής:

«…καταρχάς θέλω να σας εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά και την ικανοποίηση που είστε εδώ μαζί μας και συμμετέχετε σ΄αυτήν την μεγάλη και όμορφη εκδήλωση.

Βιώνοντας την καθημερινή πίεση και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής, αναζητούμε δημιουργικές πρωτοβουλίες και διεξόδους για να εξωτερικεύσουμε τον ψυχικό μας κόσμο και να δώσουμε νόημα, εικόνα και έκφραση στα συναισθήματά μας, στη ζωή μας.

Βασικό μας μέλημα να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς θεσμούς, την αλληλεγγύη, την εθελοντική δράση, να προωθήσουμε ενέργειες και πράξεις αγάπης και σεβασμού στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ως Δημοτική Αρχή καθιερώσαμε και την Ανθοέκθεση Σκύδρας και είμαστε περήφανοι που φτάσαμε με τη δύναμη του Θεού στην 4η  κατά σειρά Ανθοέκθεση. Μια πλούσια κοινωνική, περιβαλλοντική, οικολογική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία.

Κάθε γωνιά και κάθε τμήμα της είναι ξεχωριστό, είναι περίτεχνο, είναι μοναδικό με τις υπέροχες συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει για εμάς και μας παρουσιάζουν οι αγαπητοί εκθέτες μας.

Και φυσικά αφού βρισκόμαστε στη φιλόξενη πλατεία Σαφραμπόλεως θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο έργο αναμόρφωσης της πλατείας Σαφραμπόλεως προϋπολογισμού 600.000€ περίπου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο κατά το ποσό των 250.000 ευρώ και τα υπόλοιπα με ίδια συμμετοχή του Δήμου Σκύδρας.

Η διαμόρφωση και ανάπλαση της πλατείας Σαφραμπόλεως θα αλλάξει όλη την εικόνα όχι μόνο της πλατείας Σαμφραμπόλεως, αλλά την εικόνα, το ύφος και την όψη όλης της πόλης μας. Διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των συμπολιτών μας ώστε να αποτελέσει ένα χώρο και μία εστία ανθρώπινων επαφών, συζητήσεων και εκδηλώσεων, όχι μόνο για τους περίοικους και τη γειτονιά αλλά και ευρύτερα ως κοινωνικού, πολιτιστικού και επικοινωνιακού σημείου αναφοράς για την πόλη, το Δήμο μας, τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και φιλοξενουμένους μας, όπως βεβαίως επιθυμούμε και θέλουμε να γίνουν και να είναι όλες οι πλατείες του Δήμου μας.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι κατά την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της πλατείας, θα ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικές ανάγκες όλων των καταστημάτων και των επαγγελματιών που βρίσκονται στην περίμετρο της πλατείας.

Στο σημείο  αυτό, φίλοι μου, θέλω να σας γνωρίσω, ότι σε εκτέλεση εντολής του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του Υπουργού Εσωτερικών, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, αποφάσισε την απομάκρυνση και την αποξήλωση όλων των παλιών παιδικών χαρών, που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικά ασφαλείας, βάζοντας την ασφάλεια των μικρών συμπολιτών μας, πάνω από κάθε πολιτικό κόστος.

Δεσμευτήκαμε όμως και δεσμευόμαστε και ενώπιόν σας ότι η δική μας δημοτική αρχή θα κατασκευάσει νέες σύγχρονες, ασφαλείας, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, παιδικές χαρές, σ’όλον τον ΔΗΜΟ μας, σ όλα τα χωριά μας και στις γειτονιές της Σκύδρας.

Ήδη κατασκευάσαμε τρεις σύγχρονες και ασφαλείας παιδικές χαρές, δύο στη Σκύδρα και μία στην Καλή, ήδη ξεκινήσαμε τις εργασίες για την κατασκευή άλλων πέντε 5 σύγχρονων και ασφαλείας παιδικών χαρών, στις τοπικές κοινότητες ΛΟΥΤΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΩΝ, ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΑΝΔΆΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΥ .

Επίσης σε λίγες ημέρες ξεκινά η κατασκευή ακόμη 5 πέντε παιδικών χαρών στις τοπικές κοινότητες ΠΕΤΡΙΑΣ ΠΛΕΥΡΩΜΑΤΟΣ ΡΙΖΟΥ ΛΙΠΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΥΒΙΩΝ.

Ο προϋπολογισμός του παραπάνω έργου συνολικά ανέρχεται στο ποσό 550.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό και χωρίς να θέλω να χαλάσω αυτή τη γιορτινή και χαρούμενη εκδήλωση, θέλω να εκφράσω κι ένα παράπονο και μία πικρία: ενώ όλοι ξέρετε ότι εργαζόμαστε σκληρά και κάτω από μνημονιακές συνθήκες και καταστάσεις, με τεράστιες περικοπές και ξέρετε ότι αγωνιζόμαστε για να φέρουμε χρήματα, προγράμματα, έργα, για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, για να οδηγήσουμε τον Δήμο μας σε μία αναπτυξιακή πορεία, και καταφέραμε κάτω απ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο σ’όλους τους τομείς, που ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ, μάλιστα πριν από λίγες ημέρες μετά από δικές μας συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να χρηματοδοτηθούμε για ακόμη μία φορά από το υπουργείο εσωτερικών με το ποσό των 320.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την καλυτέρευση και βελτίωση των υποδομών μας, παρόλα αυτά η συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας που καταστρέφουν τη δημόσια-δημοτική περιουσία, τους καινούργιους εξοπλισμούς, μας λυπεί και μας στεναχωρεί ιδιαίτερα.

Οι πράξεις αυτές είναι καταδικαστέες και πρέπει, αν αγαπάμε τον τόπο μας, να σταματήσουν και να εκλείψουν.

Οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, οι κοινόχρηστοι χώροι, ανήκουν σ ‘όλους μας.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ λοιπόν στους συμπολίτες μας, σεβασμός στη δημοτική περιουσία μας, σεβασμός ιδιαίτερα στους μικρούς συμπολίτες μας, που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους σε ασφαλές και καθαρό χώρο.

Όπως προανέφερα η Ανθοέκθεση Σκύδρας θεσπίστηκε για να υπηρετήσει έναν πολυεπίπεδο σκοπό, όπως είναι η συμβολή μας στην περιβαλλοντική

ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών μας, της νεολαίας μας για την οποία ήμασταν, είμαστε και σύμφωνα με τα όσα προμηνύονται θα είμαστε περήφανοι και στο μέλλον.

Μια νεολαία με ήθος και χαρακτήρα, μια νεολαία με διακρίσεις και επιτυχίες σε πολλούς τομείς και δράσεις οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν την ανάλογη επιβράβευση και δημοσιότητα.

Αυτή η νεολαία, η μαθητιώσα, η σπουδάζουσα, η νεολαία που προσπαθεί να βρει το δρόμο και τη θέση της στην κοινωνία, που αναζητά και ξεκινά τα επαγγελματικά βήματα είναι η νεολαία της ψυχής μας, είναι η νεολαία της ελπίδας, της δύναμης που φέρνει την αναδημιουργία, την καινοτομία.

Είναι η νεολαία στην οποία καθρεπτίζεται η ευγένεια, το ήθος, ο χαρακτήρας, η γνώση της οικογένειας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλης της κοινωνίας μας.

Και φέτος η νεολαία μας κατέγραψε θα έλεγα πολλές και σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες σε περιφερειακούς και πανελλήνιους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Όλες αυτές οι διακρίσεις που επιτεύχθηκαν το πρόσφατο διάστημα θα επιβραβευθούν μέσα από την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος μας στις αρχές Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει την ονομασία «ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο» και της οποίας σκοπός είναι η προαγωγή του βιβλίου και της φιλοαναγνωσίας. Μια εκδήλωση και δράση που πραγματοποιήσαμε και καθιερώσαμε τα τελευταία χρόνια.

Όλα όσα πραγματοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο Δήμο μας δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς την αγαστή συνεργασία, την υποστήριξη, το φιλότιμο, την παρουσία και τη συμμετοχή όλων μας.

Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την αγάπη και την εκτίμησή μου και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω,  από τα βάθη της καρδιά

μου, τους σεβαστούς μας πατέρες, τους συνεργάτες μου αιρετούς που εργάστηκαν για την αρτιότητα της προετοιμασίας και της διοργάνωσης της 4ης Ανθοέκθεσης:

Τους Αντιδημάρχους Σκύδρας:  Θέμη Κρητίδη,  Μιχάλη Μέγα,  Γιάννη Θεοδοσίου,  Γιώργο Χρυσαφίδη και  Λάζαρο Καρασαββίδη.

Την εντεταλμένη σύμβουλο Μαρία Γιακαμόζη, την οποία θέλω να συγχαρώ για την επιτυχή διοργάνωση της Ανθοέκθεσης.

Τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Στέλιο Σουρουτζίδη, τον  Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, Νίκο Χατζηιωαννίδη, τον Πρόεδρο της  Σκύδρας  Άκη Αντωνιάδη, τα στελέχη  –  υπαλλήλους του Δήμου Σκύδρας που δίνουν κάθε φορά όπως και τώρα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ιδιαίτερα την Πετρούλα Κολυμπάρη, που έχει τον υπηρεσιακό συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων.

Να ευχαριστήσω ολόθερμα το Κ.Δ.Α.Π. Σκύδρας, το Γυμνάσιο Πετριάς,

το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας –

Γιαννιτσών και την υπεύθυνή του Σοφία Θεοδωρίδου, τον συγγραφέα Θόδωρο Παπαϊωάννου, τη μουσικοπαιδαγωγό Χρυσούλα Πολυτίδου και τον  ζωγράφο Απόστολο Χολέβα.

Τον συνδημότη μας Πεφτούλη Μαρθόγλου και την συνδημότισσά μας Ερασμία Κυριακίδου για την παραχώρηση των αιθουσών ιδιοκτησίας τους για τις ανάγκες της Ανθοέκθεσης.

Τη Στέγη Τεχνών Σκύδρας και τον Λεωνίδα Γκέλο.

Τον Γρηγόρη Σταφυλά με την ορχήστρα του.

Τους «Μουσικής Περιδιαβάτες» Λ.Βακωνάκη, Θ.Γκιώση, Μ. Περπιράκη.

Το λαϊκό σχήμα με τους Γ.Γαϊτάνη, Π.Πετρίδη, Α. Ιωακειμίδη, Αλίκη Μπαλασινού.

Τα γυμναστήρια – σχολές χορού της Παναγιώτας Ρούπακα,  του Αλέξανδρου Κουτσάκη και του Νίκου Μαλλιάρη.

Τις Χορωδίες της Σκύδρας, της Καλής, του Προφήτη Ηλία και του Ι.Ν. «318 Θεοφόρων Πατέρων» Ριζαρίου.

Την ομάδα κρουστών Agua Doce.

Την Boutigue Fish and Grill του Τάσου Λέρου και τη Μαριάννας Ιωάννου.

Τους μουσικούς  Άντα Παπαϊωάννου, Θεόδωρο Καρυπίδη, Αλέξανδρο Μητσκόπουλο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Φιλαρμονική του Δήμου μας, όλους τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τις Εθελοντικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα τους συλλόγους που συμμετέχουν με περίπτερο, τον σύλλογο Σαφραμπολιτών «Άγιος Στέφανος» και «Αμύντας Καλυβίων».

Να ευχαριστήσω, τους εκθέτες μας με τα περίτεχνα και προσεγμένα εκθετήρια τους, τους χορηγούς μας:

Να ευχαριστήσω τα μέσα ενημέρωσης.

Να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας.

Να ευχαριστήσω ολόθερμα όλες κι όλους εσάς τους καλεσμένους, τις συμπολίτισσες, τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας  που συμμετέχετε ενεργά στις εκδηλώσεις μας.

Εύχομαι μαζί με τα λουλούδια της φετινής ανθοέκθεσης να ανθίσουν και οι καρδιές μας.

Να είμαστε όλοι γεροί και του χρόνου, εφόσον είμαστε γεροί να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε και πάλι εδώ για την 5η Ανθοέκθεση Σκύδρας».

(Συνημμένο φωτογραφικό υλικό για δημοσιογραφική χρήση).

Δημοσιεύτηκε στις Απρίλιος 18th, 2019


Σχόλια