Pellanet

Τζάκρη: Η δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίου στην Βεγορίτιδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας σήμερα 26-9-2018 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις» έθεσε το ζήτημα της νομικής διευθέτησης του ευρύτερου καθεστώτος που αφορά στην εκμετάλλευση λιμνών στην επικράτεια, το οποίο παρέμενε -δυστυχώς- μέχρι πρόσφατα σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τη δυνατότητα αδειοδότησης υδατοδρομίων σε λίμνες είχε καταστεί σαφές ένα μείζον πρόβλημα -από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου (4146/2013) κάτι το οποίο επισημαίνεται ως πρόβλημα και στην αιτιολογική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου (άρθρο 2): προκειμένου να παραχωρηθεί τμήμα της παρόχθιας ζώνης λιμνών για την ανάπτυξη της χερσαίας υποδομής του υδατοδρομίου προέκυπτε ως «εμπόδιο» η έλλειψη φορέα διαχείρισης της υδατικής επιφάνειας λίμνης.

Πλην όμως με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη έχουν συσταθεί πλέον ad hoc φορείς διαχείρισης στις λίμνες όλης της χώρας και για την περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται άμεσα και ο ορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για να αρχίσει ο φορέας διαχείρισης τη λειτουργία του.

Πρέπει να σημειωθεί, πως ΔΕΝ υπάρχουν περιβαλλοντικά εμπόδια ως προς τη δυνατότητα των σχετικών αδειοδοτήσεων.

Το υδροπλάνο θεωρείται το μεταφορικό μέσο με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να διαταράξει την ισορροπία των ευαίσθητων λιμναίων οικοσυστημάτων.

Έτσι μετά την εξέλιξη αυτή και κατά ρητή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο (άρθρο 4, παρ. 1) στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι «για υδατοδρόμιο σε λίμνη η άδεια ίδρυσης χορηγείται αποκλειστικά με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών» δίνεται πλέον η δυνατότητα αδειοδότησης υδατοδρομίου (δημιουργίας υδατοδρομίου) και στη Λίμνη Βεγορίτιδα, εφόσον έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας που  πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, στο προσεχές μέλλον, στο όνομα του οποίου (φορέα διαχείρισης) θα εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και μπορεί να γίνει η παραχώρηση της παρόχθιας έκτασης στον παραχωρησιούχο.

Υπό την έννοια αυτή, η νομοθετική αυτή ρύθμιση που έρχεται να καλύψει το σημαντικό  κενό στις μειονεκτούσες -υπό το σημερινό καθεστώς- παραλίμνιες περιοχές θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο τετράγωνο Έδεσσα-Βεγορίτιδα-Καϊμάκτσαλαν-Λουτρά Πόζαρ, αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή στην ταυτόχρονη προστασία των φυσικών πόρων και την διατήρηση των φυσικών αποθεμάτων με αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Προτεινόμενες αλλαγές επί του σχεδίου νόμου για τα υδατοδρόμια

Η κ. Τζάκρη στην ομιλία της επισήμανε - πρότεινε και ορισμένες αλλαγές για τη βελτίωση του νομοσχεδίου προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας  και πιο συγκεκριμένα:

  1. Στο άρθρο 14, παρ. 1 αναφέρεται ότι «Συνίσταται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Επιτροπή Υδαταδρομίων, στην οποία μετέχουν:

α) ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Αερολιμένων της ΥΠΑ,

β) ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας,

γ) ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

δ) ένας αξιωματικός της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων,

ε) ένας εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος,

στ) ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

ζ) ένας αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας ή Θεσσαλονίκης ή της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας για τις επιθεωρήσεις υδατοδρομίων που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά σε λίμνες και εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ύστερα από ενδουπηρεσιακή συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αν πρόκειται για υδατοδρόμιο σε ζώνη ή περιοχή σημαντική για την ασφάλεια της χώρας.

Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η Επιτροπή προβαίνει σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις των υδατοδρομίων για διαπίστωση των όρων λειτουργίας και ασφάλειας τους.

Επισήμανση: Από την εμπειρία, πέραν από τον χρόνο έκδοσης της ΚΥΑ, η οποία ας υποθέσουμε ότι μπορεί να εκδοθεί σχετικά γρήγορα, για να μαζευτούν 8 και ενδεχομένως 9 και 10 υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών κατόπιν ενδοπηρεσιακής συνεννόησης για να διενεργήσουν μια αυτοψία σε ένα υδατοδρόμιο δηλαδή σε μια πλατφόρμα και ένα κιόσκι που θα έχει μια μαγνητική πύλη και ένα τηλέφωνο απαιτείται πολύς χρόνος και οι επιθεωρήσεις θα καθυστερούν πολύ. Γιατί λοιπόν τόσα πολλά μέλη;

Πρόταση: Θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Επιτροπή Επιθεωρήσεων στους απολύτως αναγκαίους υπαλλήλους.

  1. Στο Άρθρο 4, παρ. 1 αναφέρεται ότι: «1. Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο σε δημόσιο φορέα».

Επισήμανση: Η χορήγηση της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου αποκλειστικά σε δημόσιους φορείς δεν θα επιτρέψει στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς - Θεσσαλονίκη) να αποκτήσουν υδατοδρόμιο, καθώς ως γνωστόν οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιά (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Πρόταση: Προτείνεται να μπορεί να χορηγείται Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου σε φορείς που διαχειρίζονται λιμένες, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών λιμένων και μαρίνων, δυνάμει παραχώρησης που διενεργήθηκε ή θα διενεργηθεί από το Δημόσιο σε αυτούς τους παραχωρησιούχους.

  1. Στο Άρθρο 8, παρ. 3 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η προέγκριση του Εγχειριδίου Λειτουργίας, όταν πρόκειται για Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου, με σκοπό την επιτάχυνση της οριστικής έγκρισης κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας λειτουργίας.

Επισήμανση - Πρόταση: Δεδομένου ότι το σκεπτικό του Νομοθέτη είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, προτείνεται να προεγκρίνονται και τα άλλα δύο εγχειρίδια του υδατοδρομίου (Ασφαλείας Υδατοδρομίου και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Ανάγκης) αντιστοίχως.

  1. Στο Άρθρο 13, παρ. 2 αναφέρεται ότι: «Η άδεια ίδρυσης ανακαλείται, αν για δύο (2) συνεχόμενα έτη το υδατοδρόμιο δεν παρουσιάζει πτητικό έργο».

Επισήμανση: Ως γνωστόν, για να είναι βιώσιμη η λειτουργία των υδροπλάνων απαιτείται η ύπαρξη δικτύου με επαρκή αριθμό υδατοδρομίων. Όμως από το 2013 μέχρι το 2018 έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία υδατοδρόμια σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που δεν επιτρέπει την έναρξη πτήσεων. Εάν ισχύσει ως έχει η διάταξη, είναι σφόδρα πιθανό, ενόσω θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων, να περάσουν τα δυο χρόνια και τα ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια να χάνουν την άδεια ίδρυσής τους προτού να αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα υδατοδρόμια που απαιτούνται για τη δημιουργία του δικτύου.

Πρόταση: Προτείνεται η άδεια ίδρυσης να ανακαλείται αν το υδατοδρόμιο δεν παρουσιάζει πτητικό έργο για τουλάχιστον δύο (2) συνεχόμενα έτη μετά την ίδρυση τουλάχιστον επτά (7) υδατοδρομίων στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια, που αποτελούν το ελάχιστο δίκτυο ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των υδροπλάνων.

  1. Στο Άρθρο 23 αναφέρεται ότι: «Το προσωπικό του υδατοδρομίου υποχρεούται να έχει κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορεί να ασκεί με ασφάλεια τα καθήκοντά του, όπως αυτά περιγράφονται στην κείμενη νομοθεσία και στα εγχειρίδια του υδατοδρομίου. Η εκπαίδευση για το προσωπικό λειτουργίας του υδατοδρομίου παρέχεται από την ΥΠΑ».

Επισήμανση - Πρόταση: Για πρακτικούς λόγους, που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των υδατοδρομίων, θα πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού από πιστοποιημένα, από την ΥΠΑ, στελέχη του Φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου.

  1. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ παρ. θ αναφέρεται ότι: «Εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας και στελέχωση σημείων ελέγχου ασφαλείας από αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αερομεταφορών έναντι παντός τρίτου».

Επισήμανση - Πρόταση: Για λόγους βιώσιμης λειτουργίας των υδατοδρομίων θα πρέπει να προβλέπεται η ανωτέρω δυνατότητα και για τον Φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου, ως αυτοεξυπηρετούμενου, καθώς άλλωστε ήδη αυτό προβλέπεται στις διατάξεις του ΕΚΑΠΑ.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια